frydlant_0183_denik-380

Frýdlant – /ANKETA, HLASOVÁNÍ/ Nový seriál Deníku bude až do voleb mapovat největší města okresu. Co se povedlo a co ne během uplynulých čtyř let?

V minulosti, v době panování Albrechta z Valdštejna i později, kdy kraj patřil Redernům či Clam– Gallasům, byl hospodářským centrem regionu. Dnes je synonymem nezaměstnanosti a zapomenutého kraje. Svou daň si v roce 2010 vybrala i ničivá povodeň. Dnes, po čtyřech letech, se město stále potýká s problémy pracovních příležitostí a špatné dopravní obslužnosti, nicméně při jeho návštěvě si nemůžete nevšimnout, že se znovu nenápadně rozsvěcí do poutavé krásy historického města. Co se tu během čtyř let povedlo a co ne?

V první řadě se město zmátořilo z povodní, které napáchaly škody bezmála za miliardu korun. „Jen na nepojištěném majetku to bylo 200 milionů. To jsou dva roční rozpočty města. Podstatnou část, 180 milionů, se podařilo získat ze státního rozpočtu a evropských fondů, 20 milionů investovalo město ze svého,” komentuje starosta města Dan Ramzer. Celkem se ve Frýdlantě podařilo po povodních proinvestovat 350 milionů korun. Díky tomu jsou bytelnější mosty a lávky, které strhla velká voda. Rozšířil se i protipovodňový systém. Více se dočtete zde.

Zdroj: Liberecký deník

Pin It on Pinterest