ANO_001

FRÝDLANT – TADY JE RAMZEROVO

26. 8. 2014, autor: Tibor Batthyány

Není to žádná novinka. Porsche Classic Club společně s hnutím ANO pořádá největší setkání příznivců značky Porsche v ČR. Na tom by nebylo nic divného, konečně, v loňském roce se ANO rovněž na této akci prezentovalo. Abychom se neschovávali, je hnutí uvedeno i na plakátech k připravované akci.

Potud vše v pořádku. Ale zřejmě jsme si tím zadělali na problémy nejen my, jako hnutí, ale také Porsche Club. Jako součást skvělého a atraktivního víkendu byla totiž plánována spanilá jízda vozů Porsche do Frýdlantu na náměstí. První komplikace zaznamenal předseda klubu v minulém týdnu. Starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS) zavolal Milanovi Bumbovi v naléhavé záležitosti. Nepřeje si prý, aby vedle loga ANO byl městský znak Frýdlantu. Doslova řekl, že buď Frýdlant, nebo ANO.

Přání pana starosty jsme se jali vyhovět. Vyrazili jsme do obchodu nakupovat černé lihové fixy, abychom na již vyhotovených plakátech znak Frýdlantu zamalovali. Ještě než však k „začerňovací“ práce započaly, emailová schránka vydala další překvapení. Milanovi napsala paní Iva Beranová, vedoucí městského muzea ve Frýdlantu, následující dodatečné sdělení:

„Dobrý den, pane Bumbo. Ještě Vám zasílám jednu technickou informaci. Vzhledem k tomu, že Vám Město Frýdlant propůjčuje veřejné prostranství k parkování a vystavení vozů Porsche, tak Vás chci požádat, aby nebyla tato akce využita k předvolební kampani.“

Takže ono „Město“ nechce kampaň? Nebo spíše současná politická elita na radnici? Městu a jeho obyvatelům by měla každá kampaň pomoci při výběru zastupitelů. Navíc nejde o akci, která by popírala nebo omezovala osobní, politická nebo jiná práva občanů. Primárně ani nebyla žádná kampaň plánována. Máme jen polepeného „Brouka“. Odkud se tedy bere ta arogance, zakazovat akci, na které se podílí politické hnutí? Právě takové jednání nás motivuje k tomu, abychom tu kampaň nakonec opravdu udělali. Radnice má být vstřícná, radnice a její nástroje tu nejsou k tomu, aby omezovala názory a projevy jiných než „oblíbených“ komunálních politiků.

Jsem nyní ve spojení s Frýdlantským městským úřadem, již jsem hovořil s paní Beranovou. Ta, dle jejích slov, vůbec nic proti akci nemá a je ráda, že občané Frýdlantu mohou vidět velké množství krásných vozů. Jen prý dbala pokynů svých nadřízených. Pan starosta Ramzer se zatím nevyjádřil, sekretariát přislíbil, že mi zavolá. Tak uvidíme.

Ale jedno je zatím jisté. O tom, zda je Frýdlant v dobrých rukou, rozhodnou v říjnu jeho obyvatelé, voliči. Je proto zcela v nezbytné, aby dostali šanci poznat i možné nové kandidáty do zastupitelstva. A možná by mohli mít opět starostu nebo starostku z řad místních obyvatel.

Nemyslím si, že je špatně, když se ANO přihlásí k účasti na akci, kterou by uvítalo velké množství lidí. Vždyť tolik vozů Porsche není ve Frýdlantu k vidění každý den. Hlásíme se k ní, protože to tak zkrátka je. Je to fér a nemělo by to vadit. Jako nefér považuji kampaně skryté, které se tváří nepoliticky a leckdy se dělají za veřejné peníze. To se třeba před volbami v městských novinách objevuje kult osobnosti, jiné články tam nenajdete, vůdčí představitelé města se převlékají do kuchařského a chodí rozdávat jídlo do místních škol, nebo se utrácí za komerční sdělení v novinách.

Mimochodem, z prstů vycucané Millenium Frýdlantu byl předvolební „majstrštyk“. Vymyslet si neexistující výročí, na to už musí být člověk dost otrlý, mazaný a v politice zkušený. Jen si nejsem jist, zda města potřebují takové politiky.

Přeji místní organizaci politického hnutí ANO ve Frýdlantu hodně štěstí a odhodlání. A přeji jim úspěch. Frýdlant si šanci zaslouží.

Tibor Batthyány
 předseda ANO v Libereckém kraji

P.S.: Pan Starosta Ramzer mi opravdu zavolal a sdělil, že o spolupráci ANO na srazu Porsche nevěděl. Že by to jinak ani neschválili. Takto rozhoduje město Frýdlant o kulturních akcích pro své občany. Takže v tomto je zakopaný pes. Současní radní to chtěli použít pro svoji vlastní kampaň a tento „trojský kůň“, jak hnutí ANO pan Ramzer nazval, akci zhatil. Omlouváme se tedy, že jsme se k tomu přiznali, byť později než by bylo zdrávo. Ale jelikož by nám akci město Frýdlant stejně nedovolilo, výsledek by byl stejný.

…………………………….

Článek je vložen jako placená inzerce, za jeho obsah plně zodpovídá autor nebo inzerent a uvedené názory nemusí vyjadřovat stanovisko redakce portálu freedlantsko.eu. Více informací o inzerci najdete zde: https://www.frydlantsko.eu/cenik-inzerce/ (poz. redakce)

Pin It on Pinterest