Dp9axwfLJM4WL45lxoV8aYah-OU-RaSNX00b11xt7B287giTrC-qfAS7zj0QR9rJLdPmVRs

Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2014 v Libereckém kraji se stala obec Rádlo na Jablonecku. Včera odpoledne to občané (celkem jich tu žije 765) spolu s vedením obce, starosty dalších oceněných vesnic a mnoha hosty patřičně oslavili v osadě Milíře.

Hlavní cenu – Zlatou stuhu, předala za onemocnělého hejtmana starostovi Miroslavu Šikolovi a jeho zástupci Pavlu Brandovi statutární náměstkyně hejtmana LK Zuzana Kocumová. Další ceny předávali zástupci Libereckého kraje, ministerstev zemědělství a pro místní rozvoj, Spolku pro obnovu venkova, Svazu měst a obcí ČR a dalších organizací.

„Hodnotitelská komise ocenila zejména komplexní přístup k celkovému rozvoji obce v oblasti vzdělávání, mládeže, spolkového života a životního prostředí,“ prozradila členka komise Jitka Suchánková z KÚ LK.

„To, že obec získala Zlatou stuhu, přikládám tomu, že se dali dohromady lidé, kteří táhli za jeden provaz a byli schopni se na všem dohodnout. Je to odměna za snahu občanů Rádla posunout obec dál a dělat něco víc, než jen v obci bydlet. A proto: Díky, Rádlo a bojuj v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2014,“ řekl mimo jiné starosta.

Náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová spolu s krajskou raní Ivanou Hujerovou a starostou vítězné obce poté pokřtili šampaňským publikaci „Vesnice Roku 2014 Libereckého kraje – Průvodce dvacátým ročníkem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova“.

„V Libereckém kraji se do letošního ročníku soutěže přihlásilo 19 obcí, což bylo o 3 více než v loňském ročníku. V jubilejním dvacátém ročníku soutěže se o titul Vesnice roku 2014 utkalo pět obcí z Českolipska, čtyři obce z Jablonecka, čtyři z Liberecka a šest ze Semilska,“ sečetla příznivá čísla Ivana Hujerová a vyjádřila přání, aby se do 21. ročníku přihlásilo ještě více obcí Libereckého kraje.

Rádlo za vítězství v krajském kole obdrželo vedle Zlaté stuhy a postupu do republikového finále také finanční ocenění ve výši 500.000 Kč.

„Za několik málo dní navštíví Rádlo celostátní komise soutěže, která následně ze třinácti finalistů vybere letošního vítěze soutěže. Poté 20. září 2014 na luhačovickém Mezinárodním festivalu dětských folklorních souborů „Písní a tancem“ oznámí ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová národního vítěze soutěže Vesnice roku 2014,“ připomněla radní.

V soutěži Vesnice roku se každoročně udílí i další ocenění, spojená s možností dotace z Programu obnovy a rozvoje venkova ve výši 300 tisíc korun.

Modrou stuhu za společenský život převzala z rukou předsedy komise, starosty Studence Jiřího Ulvra, obec Prysk z Českolipska, bílou stuhu za činnost mládeže získalo Pulečný, který se stejně jako vítězná obec nachází na Jablonecku. Oranžová stuha za spolupráci obce se zemědělským subjektem putuje do obce Bozkov na Semilsku a zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí se budou moci pochlubit v Ralsku na Českolipsku.

Veselé a příjemné odpoledne zpříjemnili návštěvníkům domácí cvičenky – Šlápoty, předvedením hromadné „spartakiádní“ skladby, folkové pěvecké trio Berušky z Jablonce n. N. a liberecká country kapela Sešlost. Pořadem skvěle provázela Eva Rydval.

Zdroj: Liberecký kraj

 

Pin It on Pinterest