Profi fotkaLidé jsou v ČR velmi konzervativní a nemají rádi změny. V tomto jsme si všichni podobní. Rádi se něco naučíme, vybudujeme si zázemí a chceme aby to fungovalo. To co nám bylo dáno, je možnost volby. Volíme každý den, ve vztazích, v obchodě. Denně se rozhodujeme, kam zaměřit svoji pozornost, energii, peníze, čas. Tato každodenní rozhodnutí následně rozhodují o detailech našeho života.

Banky v našem životě hrají podstatnou roli. Mnohdy si to ani neuvědomujeme. Téměř každý má nějakou, tu svoji banku. Máme své účty a na ty nám chodí výplata, důchod, rodičovské přídavky. Mnohdy si říkáme, že je to celkem jedno, kterou banku máme. Naučili jsme se používat kreditní karty, bankomaty, internetové bankovnictví. To vše nám zjednodušuje život. Naučili jsme se to. Udělali jsme rozhodnutí, dokázali jsme provést změnu.Tak proč jsme nyní, tak málo náchylní ke změně i když by byla k lepšímu?

Banky jsou v ČR z velké většiny vlastněny zahraničním kapitálem. A moc dobře vědí o tom, že klienti v ČR jsou konzervativní a nemají rádi změny. V kombinaci s velmi malou finanční gramotností občanů ČR, je to mnohdy velmi nebezpečný (smrtící) koktejl.

Možná si říkáte, vždyť tam mám pouze účet. Paní na přepážce mi vždy pomůže a poradí. Přestože je většina bank v ČR vlastněna zahraničním kapitálem a v jejich domovské zemi, je téměř vše zdarma v ČR ty samé banky v roce 2014 zdražují poplatky. Podle průzkumu, který si nechaly udělat tři největší banky si 90% klientů zanadává, ale stejně zůstanou. A těch 10%, kteří pravděpodobně odejdou? Stále se jim to vyplatí. Počítají totiž se vzorcem našeho chování. Máme v rukou obrovskou moc. Moc učinit volbu.

I v ČR se dá najít banka či banky, které mají vše zdarma. Průměrný poplatek za služby v bance na klienta v ČR činí 100,-Kč měsíčně. To je 1.200,-Kč za rok a 12.000,-Kč za deset let. Možná Vás vaše banka za věrnost a za to, že ji zaplatíte nemalou částku na poplatcích ocení. Možná Vám až budete chtít hypotéku na bydlení učiní exkluzivní nabídku? Možná.

Kdo určitě ocení Vaši věrnost a placení Vašich poplatků, jsou zahraniční majitelé a akcionáři. Těm každoročně přitékají do zahraničí z ČR miliardové zisky. Náš bankovní sektor je velmi stabilní a dotuje bankovní sektory (akcionáře) v zahraničí. Děláme tak radost placením našich poplatků radost akcionářům v Rakousku, Francii a Belgii.

Možná si řeknete, těch 100,-Kč nebo 120,-Kč co zaplatím za poplatky mi nestojí za to, abych měnil banku. Nemám na to čas. Všude je to stejné. Možná Jde o to, že do bank se většina občanů chodí radit o financích. Je následně otázkou, zda Vám budou radit, tak aby to bylo pro Vás nejvýhodnější? Možná Vám udělají radost (budou mít něco v akci). Komu dělají radost určitě, jsou zahraniční akcionáři.

Jde o to se nad tím zamyslet, koneckonců, jsou to přeci jenom Vaše peníze…

___________

Bc. Svoboda Zdeněk- finanční konzultant

Po absolvování vysoké školy jsem pracoval v Komerční Bance v oddělení internetového a telefonního bankovnictví. Pracoval jsem nejprve jako telefonní bankéř a následně také jako osobní bankéř, vedoucí týmu a také na pozici supervizora. Mou kompetencí /pracovní náplní/ bylo řídit tým telefonních bankéřů, realizovat nové transakce a zavádět nové produkty a aktivně je nabízet klientům po telefonu a internetu.

Poté jsem nastoupil jako Unit manager do společnosti Aviva životní pojišťovna,a.s. Vedl jsem tým 10 poradců v pojišťovně, která jako první v ČR nabízela IŽP. Po dobu 4 let jsem se pohyboval mezi nejlepšími manažery v ČR. Aviva životní pojišťovna se profilovala, jako specialista na IŽP pro vyšší střední třídu.

Následně jsem rok pracoval pro společnost ING, kde jsem se potkal i s panem Rusnokem, který byl v té době předsedou PF ING. U společnosti ING jsem pracoval na pozici managera a řídil tým 14 poradců. Naší specializací bylo, kromě IŽP také Penzijní připojištění a investice a také firemní obchod. Součástí firemního obchodu bylo vyjednávání se zaměstnavateli o příspěvcích na PP a IŽP pro zaměstnance.

Poté jsem přijal nabídku od společnosti AEGON pojišťovna a pracoval na pozici regionálního ředitele. Společnost Aegon jsem přivedl do Liberce /do té doby zde neměla pobočku/. Mým úkolem bylo najít vhodné prostory, zařídit a vybavit kanceláře. Podepsat nájemní smlouvu, zaměstnat asistentku a postavit na zelené louce regionální ředitelství. Ve společnosti Aegon jsem jako ředitel vedl 3 manažery a 32 poradců po dobu 2.let. V této firmě jsem měl možnost se seznámit s panem Vladimírem Bezděkem, který v té době byl generálním ředitelem společnosti Aegon. Také byl předsedou několika důchodových komisí pro různé vlády.

Nyný pracuji již 5 let jako nezávislý finančí konzultant a mojí specializací je snižování poplatků za finanční produkty a přinášení peněz navíc klientům. Zabývám se finanční nezávislostí klientů, řeším jejich vysněné bydlení, několika milionové zajištění za peníze, které na trhu nejsou běžné, nižší splátky hypotéky v průměru o 700,-Kč měsíčně, levnější pojištění až o 50%, vyšší zhodnocení úspor a Renta již od 50 let.

Volba vhodných finančních nástrojů napříč trhem bankovních, pojišťovacích či spořících produktů může výrazně ulehčit výdajové nebo přilepšit příjmové stránce Vašeho rodinného rozpočtu.

Finance a poradenství je pro mne vášeň. Přinášet lidem peníze navíc a plnit jejich sny mě naplňuje.  

Pin It on Pinterest