0000000001

LIBEREC – Stávající placené parkování je v mnoha ohledech zastaralé a smlouvě s Technickými službami města Liberce, které jej provozují, na konci roku 2015 skončí platnost. To jsou dva hlavní důvody, proč město chystá zcela nový parkovací systém.

Z hlediska provozování bude smysluplnou evolucí, zatímco řidiči mohou čekat hotovou revoluci. Po nedávném schválení záměru radou města už začala fungovat odborná pracovní skupina, která se poprvé sešla 30. ledna.

„Jsou v ní zástupci všech čtyř subjektů, které budou od roku 2016 nový parkovací systém provozovat společně. Město bude zajišťovat úkony správy veřejného majetku včetně rozvoje a koncepce, technické služby se postarají o standardní údržbu a související stavební úpravy, městská policie zajistí dohled a represi, a Liberecká IS datovou podporu a software,“ uvedl náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela s tím, že všech více než pět desítek parkovacích automatů bude v rámci nového systému v majetku města. „Příjmy by pak mohly jít poměrem do rozpočtu všech čtyř subjektů. Za rok 2013 činily tržby z placeného parkování 16,9 milionu korun,“ doplnil náměstek.

Významnou novinkou budou mnohem rozmanitější platební možnosti. Zatímco aktuálně si řidiči bez mincí v peněžence neškrtnou, v novém systému budou moct parkovné zaplatit téměř jakoukoliv formou, od hotovosti přes OPUSCARD a platební karty až po SMS.

Snazší parkování by pak měl zajistit i systém kombinace parkovacích zón, kdy blokovaná rezidentská místa budou po určitou část dne sloužit i jako placená návštěvnická stání. „V době nejvyšší vytíženosti parkovišť tím zajistíme větší kapacitu parkovacích míst,“ podotkl Tomáš Kysela.

Příprava nového parkovacího systému se nyní naplno rozjíždí. Na zmiňované první schůzce pracovní skupiny dostaly technické služby za úkol revizi a pasport parkovacích míst, zatímco Liberecká IS připravuje materiály ohledně hardwarového a softwarového zabezpečení. Další schůzka pracovní skupiny se uskuteční ve druhé polovině února.

Autor / zdroj: Jan Vrabec
Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest