0000000000000000001

Povinné zápisy do prvních tříd absolvovalo ve středu ve Frýdlantu 108 dětí. Oproti minulým rokům jde o číslo vyšší, předchozí léta se počet dětí u zápisu pohyboval kolem 90.„Je to způsobeno především tím, že se ve větší míře do naší školy hlásí děti z okolních obcí. Jsem tomu rád, protože to svědčí o dobré kvalitě našeho školství,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Zápisy probíhaly v odpoledních hodinách v budově školy v Husově ulici a vedení školy při nich opět využilo rezervační systém. „Loni jsme ho spustili jako vůbec první v kraji a velmi se nám osvědčil. Rodiče díky

němu němusí dlouho čekat na chodbě, než přijdou na řadu,“ uvedla ředitelka ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant Mgr. Věra Dunajčíková. Díky rezervačnímu systému jsou rodiče s dětmi objednáváni na přesný čas a čekání tak odpadá. „Letos vše fungovalo ještě lépe. Ze sedmi tříd, ve kterých zápisy probíhaly, jich pět odbavovalo jen předem objednané děti. Ty, které přišly bez předchozího objednání, pak zápisem prošly ve zbylých dvou třídách,“ doplnila ředitelka školy.

Děti během zápisu čekalo nejdřív malování postav a dalších obrazců a potom už samotné setkání s pedagogem. „Ten zjišťoval, jestli má dítě základní dovednosti. Jestli zná barvy, dokáže říci básničku nebo rozpozná zvířata. Rozhodně ale nešlo o žádné těžké zkoušení,“ podotkla zástupkyně ředitelky Mgr. Helena Drechslerová. Děti si ze zápisu kromě zážitku odnesly i drobné upomínkové předměty.

Kolik dětí nakonec do prvních tříd ve Frýdlantu nastoupí ale zatím nelze odhadnout. „Záležet bude na tom, kolik z nich dostane odklad. Na to si musíme počkat až do posledního května, kdy končí termín pro udělení odkladu na základě vyšetření Pedagogicko – psychologickou poradnou a doporučení dětského či odborného lékaře,“ vysvětlila ředitelka Dunajčíková.

Frýdlantská škola nabízí dětem v prvních třídách různé varianty získávání základních dovedností, jako je čtení a psaní. „Máme tu třídy, které využívají klasické písmo, ale i takové, které učí nové písmo Comenia Script. To je jednodušší, bez ozdobných kliček a více se podobá písmu tiskacímu. Je vhodné především pro děti, které se potýkají s některou z poruch učení. Jedna z našich učitelek, Anna Chvojková, byla dokonce mezi prvními v republice, kteří tohle písmo učili. Dnes už je i jeho lektorkou,“ řekla Dunajčíková. Ve čtení pak děti mohou kromě například splývavého čtení  využít i takzvanou genetickou neboli hláskovou metodu, dítě nejprve „přehláskuje“ slovo, pak je přečte dohromady.  Rozhodnutí, kterou metodu při čtení nebo psaní se bude dítě učit, je pak  na rodičích. Mohou si zvolit , do které třídy (budovy) bude dítě zařazeno.

Pod základní školu ve Frýdlantu spadají tři budovy. „Přeji všem dětem, ať se jim ve škole líbí a ať jsou v ní spokojené,“ uzavřel starosta Ramzer.

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest