01Obnova baru Avion na Ještědu už opravdu míří do finále. Na probíhající druhou etapu za 328 tisíc Kč mohou přispět lidé přímo na bankovní účty spolku Ještěd 73 nebo v rámci kampaně na portálu Katalyzator.cz

První etapa byla již dokončená v minulém roce, vrátila do baru na Ještědu původní barové židle a křesílka. V druhé etapě, jejíž rozpočet je odhadován na 328 tisíc Kč, přibydou hlavně původní kulaté osvětlené barové stolky, další křesla a barové židle. Vše se vyrábí na základě technických nákresů akad. arch. Otakara Binara, který je současně autorem původních ještědských interiérů v 70. letech.

Vzhledem k tomu, že celková odhadovaná částka je poměrně vysoká, rozhodlo se spolek Ještěd 73 zahájit kampaň na portálu Katalyzátor.cz. Chce tímto způsobem část peněz potřebných pro dokončení obnovy baru získat sbírkou, která se mezi lidmi bude šířit hlavně po internetu. Cílová částka, kterou chce spolek Ještěd 73 pro bar získat, činí 130tisíc Kč.

„Na Katalyzátoru se musí předem zvolit cílová částka a doba, po kterou sbírka běží. My jsme zvolili 130 tisíc Kč (tedy asi třetinu sumy, kterou potřebujeme na dokončení baru) a dobu 2 měsíce. Pokud do 26. 3. nenashromáždíme celých 130 tisíc Kč, Katalyzátor peníze pošle dárcům zpět a my nedostaneme nic. To je hlavní pravidlo,“ upozorňuje předsedkyně spolku Ještěd 73 Milena Lánská. „Oslovením potencionálních dárců touto formou doufáme v šíření povědomí o Ještědu a jeho unikátnosti mezi lidi, které používají internet a sociální sítě“ dodala Lánská.

Pokud se v rámci kampaně získá více peněz, budou podle ní použity na obnovu baru, příp. dalších částí interiérů.

Na setkání byla přítomna i statutární náměstkyně hejtmana PhDr. Maierová. „Velmi ráda jsem se potkala s původními tvůrci hotelového interiéru. Byla jsem potěšena i přítomností pana Ing. Vážana, který na včerejším setkání zastupoval majitele Ještědu, tedy České radiokomunikace, a.s. Sdělil totiž všem přítomným, že vlastník je připraven zahájit projekční práce na rekonstrukci Ještědu tak, aby bylo možné v budoucnu žádat o dotace z EU.“, poznamenala statutární náměstkyně hejtmana PhDr. Maierová.

„Za Liberecký kraj mohu přislíbit, že nadále bude nejen finančně podporovat obnovu interiérů, ale má připraven i finanční příspěvek na zajištění potřebných projektů,“ doplnila.

Lidé mohou posílat své příspěvky i na zvláštní účet veřejné sbírky 259 826 549/0300, připojit se mezi dárce na portálu http://www.katalyzator.cz/projekt/20-jested-73 nebo lze kontaktovat e-mailem spolek Ještěd 73. Více o tomto spolku a projektu můžete nalézt na http://www.jested73.cz/ .

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
485226302 / 739541588

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest