01

LIBEREC – Konec loňského a začátek letošního roku přinesl lidem na Liberecku další rozšíření možností, jak pohodlně a zdarma předat k ekologické recyklaci vysloužilé elektro. Stávající sběrná síť tvořená především sběrnými dvory měst a obcí se rozrostla o provozovny tří prodejců, kteří vysloužilé spotřebiče přijímají, aniž by bylo třeba u nich nakoupit nové zboží.

Smlouvy s kolektivním systémem pro sběr a recyklaci elektroodpadu ELEKTROWIN uzavřely v posledních týdnech firmy Lubomír Bartoš Elektro

z Hejnice, Václav Bartoš Elektro z Raspenavy a Elos Liberec s. r. o. (Euronics) ze Stráže nad Nisou. “Za deset let svého působení jsme už vybudovali po celé České republice síť čítající přes 12 000 míst zpětného odběru,” připomíná ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWIN a.s. Táňa Pokorná.

Díky tomu ČR dlouhodobě překračuje zhruba o kilo požadavek evropské směrnice, podle kterého se musí v každé členské zemi ročně vysbírat nejméně čtyři kilogramy na každého obyvatele. Už příští rok ale vstoupí v platnost nový způsob výpočtu těchto kvót. Česká republika bude muset zajistit sběr a recyklaci takového množství starého elektra, které odpovídá 40 procentům hmotnosti ročně prodaných nových spotřebičů.

“K tomu nám zatím schází víc než dvě kila na osobu,” říká Pokorná, zároveň ale vysvětluje: “V situaci, kdy se celosvětově tenčí zásoby surovin, z nichž mnohé se u nás ani jinde v Evropě netěží, nemá ani Česká republika, ani Evropská unie jinou volbu, než získávat materiály na výrobu nových spotřebičů právě recyklací těch starých.”

Autor / zdroj: Eliška Paulová

 

Pin It on Pinterest