1

Frýdlant – Vzhledem k tomu, že se ze strany občanů stále opakují dotazy ohledně stran vstupu, vjezdu a parkování v pěší zóně ve Frýdlantě, připomínáme následující pravidla, které definují užívání této zóny:

Do oblasti označení dopravní značkou pěší zóna je povolen vjezd zásobování v době od 6:00 do 18:00 hodin, a dále vozidlům, která jsou na dopravní značce vyobrazena, tj.osobním automobilům a kolům, bez časového omezení. Parkování vozidel je umožněno v ul. Sv. Čecha, kde jsou parkovací místa vyznačena vodorovným dopravním značením.

Pro řidiče je dále zásadní skutečnost, že část ulice Husova (podél pošty) je nyní obousměrná a v tomto úseku již není možné parkování vozidel. Dále v tomto úseku není přednost upravena dopravními značkami, a řidiči jedoucí ul. Husova do náměstí musí dát přednost zprava přijíždějícím vozidlům, tj. z ul. B. Němcové.

Provoz v pěší zóně je upraven v § 39 zák. č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. Řidičům a chodcům připomínáme, že:

– v pěší zóně smějí chodci užívat pozemní komunikace v celé její šířce,
– do pěší zóny je povolen vjezd jen vozidlům vyznačeným ve spodní části dopravní značky “Pěší zóna”,
– v pěší zóně smí jet řidič nejvýše rychlostí 20 km/h. Přitom musí dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům, které nesmí ohrozit; v případě nutnosti musí zastavit vozidlo,
– stání je dovoleno jen na místech označených jako parkoviště,
– v pěší zóně musí chodci umožnit vozidlům jízdu

Město Frýdlant bude v jarních měsících provádět obnovu vodorovného dopravního značení v souladu s platným stavem a navíc budou vyznačena i další nová místa pro parkování. V současnosti řešíme začlenění těchto změn do projektové dokumentace, která následně bude předložena Dopravnímu inspektorátu PČR a Odboru dopravy MěÚ k posouzení a schválení.
Pro upřesnění uvádíme, že parkovací stání v pěší zóně se zpravidla vyznačují jen vodorovným dopravním značením a nemusí být doplněna svislým dopravním značením kromě vyhrazených parkovišť, jako např. stání pro imobilní apod.

Foto: archiv MěÚ
Frýdlant 23/02/2015
jm

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest