000000000000001

Tři nové kotce využívá od února díky městu Frýdlant psí útulek Azyl Pes Krásný Les. Město je v útulku pro opuštěné psy a kočky postavilo začátkem roku. Splnilo tak jedinou podmínku, kterou si Azyl Pes kladl při dojednávání vzájemné spolupráce. „Byla to ale podmínka nezbytná, protože kapacita útulku už byla naplněna a opuštěné nebo zatoulané psy z Frýdlantu a okolí by prostě nebylo kam umísťovat,“ vysvětlil místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka (ODS).

Kotce stojí na betonové základní desce.

„Vše vznikalo svépomocí, kotce vyrobili pracovníci městského technického oddělení. Umožnila jim to i mírná zima, díky které nebyla údržba města tak náročná,“ podotkl místostarosta.

2015-02-26_kotce,mh, obrázek se otevře v novém okně2015-02-26_kotce,mh, obrázek se otevře v novém okně

Kotce jsou podobné těm, které má útulek běžně. Zahrnují ale už i bezpečnostní opatření, chránící chovatele před agresivními zvířaty. „Mezi kotci je instalována železná přepážka, kterou lze v případě potřeby zvednout. Ta umožní agresivnímu psovi přeběhnout do vedlejšího kotce, kde je po jejím spuštění oddělen od zaměstnance útulku. Ten pak může původní místo v bezpečí uklidit,“ přiblížila důležitý prvek v nových kotcích majitelka útulku Azyl Pes Kateřina Vojáčková. Útulek má podobná zařízení jen zhruba ve čtvrtině kotců, v současné době se je ale snaží instalovat do všech kójí.

AZYLPES mastif, obrázek se otevře v novém okně

na archivním snímku je Kateřina Vojáčková s poněkud větším nalezencem


Ve Frýdlantu bylo loni odchyceno 56 psů a desítka koček. Zpátky k majiteli se vrátilo 25 psů, dalších 26 bylo umístěno do náhradní péče. „Co se týče počtu odchycených zvířat, byl loni nejvýraznější prosinec. To bylo zachyceno 17 psů, z toho 8 štěňat,“ podotkl Jiří Stodůlka.

Frýdlant s útulkem Azyl Pes v Krásném Lese nezačíná spolupracovat poprvé. Vrací se k němu po dvouleté pauze, kdy o frýdlantské opuštěné psy staral útulek v Hajništi.

Pozvánka na pejskařský ples útulku Azyl Pes, který se koná v sobotu 21. března 2015
Foto: archiv MěÚ a mh
Frýdlant 26/02/20155
mh

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest