0000000000000000001

LIBEREC – Možnost přímého cestování z Liberce až do Szklarské Poręby v Polsku je podstatou dodatku smlouvy o vzájemné spolupráci, který v neděli 1. března podepsali hejtman Libereckého kraje Martin Půta a maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski.

Slavnostní podpis se uskutečnil v horském hotelu Ještěd za účasti náměstka hejtmana Marka Pietera, krajského radního pro dopravu Vladimíra Mastníka, jednatelky společnosti KORID LK Stanislavy Jakešové, zástupců Českých drah, a.s. Ludvíka

Urbana, místopředsedy představenstva, a Romana Štěrby, člena představenstva. Za polskou delegaci byl přítomen Arkadiusz Ignasiak, honorární konzul České republiky ve Wroclawi, Igor Wójcik, zplnomocněný maršálkem Dolnoslezského vojvodství pro vztahy s Českou republikou, Wojciech Zdanowski, ředitel odboru infrastruktury, a Agnieszka Zakęś, zástupce ředitele odboru infrastruktury.

Před pěti lety byl zahájen provoz drážních vozidel z Kořenova, po rekonstrukci úseku Harrachov – státní hranice – Szklarska Poręba, který byl více než 60 let bez provozu. Jedná se o velice atraktivní železniční trať. Díky tomu se zvýšil i počet turistů v této oblasti.

“Podpisem dodatku smlouvy jsme potvrdili, že vlaky od 13. prosince 2015 na této železniční tratě pojedou. Věřím, že spojení bez přestupu přiláká do obou regionů ještě více návštěvníků a pomůže dále rozvíjet cestovní ruch, což je hlavním smyslem tohoto společného projektu,” uvedl při podpisu hejtman LK Martin Půta.

Dodatek mezinárodní Smlouvy o vzájemné spolupráci v oblasti zajišťování a organizace veřejné železniční hromadné dopravy v přeshraničním pásmu na úseku železniční tratě Szklarska Poręba Górna – Kořenov schválili zastupitelé Libereckého kraje na svém posledním zasedání 24. února 2015.

Autor / zdroj: Markéta Dědková

 

Pin It on Pinterest