0001

Vytrhnout Frýdlantský výběžek z letargie a přilákat do něj už v příští turistické sezóně co nejvíce turistů. To je společný cíl Frýdlantu, Hejnic, Nového Města pod Smrkem a Lázní Libverda. Dosáhnout toho chtějí města a obec společnou prací na propagaci, se kterou se jim zavázal pomoci i Liberecký kraj.

Frýdlantsko má turistům hodně co nabídnout. Jen u nás ve Frýdlantu je hrad a zámek, betlém, rozhledna a nově třeba Špitálek, hotel Antonie či pivovar. Hejnice pak mají baziliku, Nové Město pod Smrkem Singltrek, pension Horse a Holiday a Lázně Libverda lázeňství. Do toho působí na Frýdlantsku řada dalších podnikatelů, kteří mohou nabídnout agroturistiku nebo regionální výrobky,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Problém je podle něj v tom, že oblast neumí to, co nabízí, „prodat“. „Částečně proto, že před pěti lety starostové obcí sdružených v Mikroregionu Frýdlantsko odmítli společné partnerství s turistickým regionem Jizerské hory. Částečně pak proto, že po povodních v roce 2010 všechny síly upřeli k odstraňování škod. A pracovali jsme také na projektu přírodních tras pro cyklisty Singltrek pod Smrkem. Takže až do této doby nebyl nikdo, kdo by společnou propagaci vzal do svých rukou,“ poznamenal Dan Ramzer.

To by se teď mělo změnit. První vlaštovkou v projektu na společnou propagaci byla společná setkání starostů Frýdlantska v pondělí 9. března 2015 a navazující setkání v úterý 10. března v sídle Libereckého kraje, kterého se kromě zástupců Frýdlantu účastnila i statutární náměstkyně hejtmana pověřená řízením rezortu cestovního ruchu, památkové péče a kultury Hana Maierová a za turistický region Jizerské hory starosta Janova nad Nisou Daniel David.

jednání kraj cestovní ruch 3, obrázek se otevře v novém okně

jednání kraj cestovní ruch 1, obrázek se otevře v novém okně
po levici starosty Frýdlantu Dana Ramzera je náměstkyně hejtmana Hana Maierová, naproti v modré košili sedí místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka

Pro Hanu Maierovou byla schůzka příjemným překvapením. „Pro mne je optimistickým zjištěním fakt, že vnitřní spolupráce na tomto území se významně posunula právě ve prospěch rozvoje cestovního ruchu. Protože to území má velký potenciál co do přírodních krás, historických památek i možné agroturistiky,“ poznamenala náměstkyně hejtmana. Zároveň nastínila, jak může kraj Frýdlantsku pomoci. „Náš resort řeší především marketingové věci, takže bude nápomocen při propagaci společných produktů a nabídek Frýdlantska nejen vůči domácímu cestovnímu trhu, ale i vůči příhraničním regionům. Účastníme se veletrhů cestovního ruchu, máme webové prezentace. To vše může Frýdlantsku pomoci turisty přilákat,“ vysvětlila.

Liberecký kraj také může sloužit jako koordinátor dalších schůzek, například při řešení oblasti dopravy. Může také nabídnout neutrální půdu při jednání se společnostmi, jako jsou Lesy ČR nebo Chráněná krajinná oblast Jizerské hory.

Spolupráce Frýdlantu, Hejnic, Nového Města pod Smrkem a Lázní Libverda má turisty v příštích letech do oblasti nejen přitáhnout, ale také je tady udržet déle než jeden den. „Dnes je běžné, že lidé na Frýdlantsko přijedou třeba na zámek nebo na Singltrek, ale pak odjíždějí. To chceme změnit. My jako Frýdlant už dnes umíme nabídnout ubytování i pro zahraniční turisty. Tak, aby tu strávili třeba týden v kuse. A nudit se na Frýdlantsku určitě nebudou,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Propojení propagace je podle něj klíčem k úspěchu. „Nemá cenu, abychom si každý hráli na svém písku. Vždyť turisté klidně mohou v jeden den vyrazit na Singltrek a pak se vydat na prohlídku pivovaru. Nebo zajít na zámek, pak si prohlédnout baziliku a skončit v lázních. Důležité je, aby se k nim informace o možnostech, které nabízíme, dostaly. A to nejen ve chvíli, kdy už k nám cíleně dorazí, ale i předtím,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu.

I proto je podle něj potřeba intenzivně spolupracovat s turistickým regionem Jizerské hory, pod který Frýdlantsko spadá a Libereckým krajem. A pak i s dalšími hráči v oblasti turistiky. „Mým snem je, aby se dva až tři okruhy z našeho výběžku dostaly jednou až do jakéhosi republikového bedekru či turistického průvodce. Pak by se informace o tom, že máme co nabídnout, dostala k turistům snadněji,“ uzavírá Jiří Stodůlka.

Frýdlant 11/03/2015
Foto i text: mh

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest