fryyfest2015-newsoutezPatrně nejen pravidelní návštěvníci asi vědí, že veškerá organizace festivalu leží především na bedrech crossover/metalové formace RAIN, která je z jedné čtvrtiny křesťanská. Právě díky její zásluze se stal Fryyfest významným místem na tuzemské festivalové mapě, kde se pravidelně scházejí jak příznivci různých rock/metalových žánrů, tak i lidé různých názorů. Přestože je tedy křesťanství s festivalem hodně spjato, nejedná se v žádném případě o ortodoxní záležitost, ale, jak potvrdily zkušenosti z minulých ročníků, toto propojení názorů funguje již hezkou řádku let. Fryyfest se tak postupně stal jakýmsi místem, kde se lidé dokážou nejen bezvadně bavit, ale především tolerovat. A co může být pro festival lepší než pohodová atmosféra?

A o tu se jistě postará i celá plejáda významných i undergroundových souborů, které budou po oba dny šířit dobrou náladu v hodně širokém žánrovém spektru. K headlinerům letošního ročníku lze zařadit hned několik jmen, a to včetně hostů ze zahraničí. Hodně zajímavé představení slibuje britská heavymetalová formace ABSOLVA. Návštěvníci loňského festivalu si tuhle čtveřici jistě dobře pamatují jako doprovodný band Blaze Bayleyho. Tentokrát ovšem dorazí sami za sebe, s vlastním materiálem zahrnujícím jak loňský počin Anthems To The Dead, tak i debut Flames Of Justice z roku 2012. A jak to téhle divoké partičce šlape bez populárního Blaze, můžete ochutnat prostřednictvím odkazu www.youtube.com, pod kterým najdete aktuální videoklip In Some Wild Universe.

A že se křesťanství nemusí vůbec rozcházet s extrémní muzikou, dokládají hned dva zástupci jihoamerické metalové školy. Argentinští SUPRESION to nekompromisně hrnou v klasickém, přímo old school thrashmetalovém duchu. Těžko uvěřit, že takhle ‘po čertech’ divokou muziku produkují křesťané. Ostatně, ochutnejte sami. Videoklip ke skladbě ze zatím jediného oficiálního alba Exterminio Emergente se všeříkajícím názvem Total Thrashing najdete pod odkazem www.youtube.com. Na letošek má ale kapela připravenu novinku Emerging Extermination, se kterou vyrazí právě v srpnu na evropské turné, jehož jednou zastávkou se stane i Fryyfest. A o ještě extrémnější zábavu se postarají jejich jihoameričtí kolegové NEVER DIE. Tihle maníci z brazilské Curitiby, kteří na přelomu loňského a letošního roku absolvovali se Supresion společné turné po Brazílii, tlačí ještě více na pilu a do thrashmetalového pojetí hry implementují i prvky deathcoru a metalcoru. Jak dobře to může fungovat, posuďte sami. Titulní song Até o fim z loňské řadovky si můžete poslechnout zde www.youtube.com

Tolik tedy k potvrzeným zahraničním hostům, ovšem o kvalitu nebudou ochuzeni ani příznivci domácí scény. Své bohaté zkušenosti přijedou prodat a novou desku Vlci v nás představit chlumečtí KOMUNÁL. Tohle bude těžká bigbítová pohoda s patřičnou dávkou metalových esencí v podání velice zkušené šestice muzikantů. O poznání mladší, přesto v tuzemsku již dobře zavedení, to jsou mladíci z Mirovic – HAND GRENADE. Ti právě dokončili práce na své druhé řadovce, kterou slavnostně pokřtí 22. 4. v pražském Futurum Music Baru. Pokud nebudete mít cestu kolem, určitě se zastavte na Fryyfestu, neboť právě festivalová pódia jim náramně svědčí. V jejich repertoáru najdete skladby opírající se jak o klasický hard rock, tak o pořádně našlapaný metalcore či jiné odnože agresivnějšího metalu, ke kterému by mělo být nové album poněkud více nakloněno. A s nějakými novinkami se představí i zmiňovaní RAiN. Jistě to bude třeba konečně dokončená trilogie Tvor z hor (Tvor, Netvor, Otvor) nebo loňská novinka Labyrint, k níž skupina natočila a koncem roku zveřejnila i videoklip, který najdete na YouTube pod odkazem www.youtube.com. A chybět nebude ani letošní nový kapelní přírůstek – bubeník Jakub Novotný (mj. DeBill Heads).

Výčet kapel je samozřejmě mnohem větší a my vás se všemi před festivalem ještě postupně seznámíme, případně nabídneme http://www.irockshock.net/modules.php?name=News&file=article&sid=5470i zajímavé soutěže o jejich CD či další zajímavé suvenýry. Kompletní seznam účinkujících najdete jak na oficiálních stránkách festivalu www.fryyfest.cz, tak i na Bandzone profilu www.bandzone.cz/koncert, kde najdete i časový harmonogram, a také na FB eventu www.facebook.com/events.

Zdroj: ROCKSHOCK

 

Pin It on Pinterest