457703_240_159Výjezd veteránů na Ještěd se za poslední roky stal tradiční veteránskou akcí, na kterou přijíždí předválečná historická vozidla z celé České republiky. A i letošní, již 11. ročník Výjezdu veteránů na Ještěd slibuje velkou podívanou.

zdroj: www.automuzeum.cz

11. Výjezd veteránů na Ještěd

Kdy – ne 12. července 2015
Kde – Křižany – Liberec
Od – 9.00 hodin

Prvním motoristou, který kdy, ještě po hliněných a kamenitých turistických pěšinkách rozbahněných jarním táním, vyjel až na úplný vrchol hory Ještěd, byl liberecký textilní průmyslník a nadšený motorista, baron Theodor von Liebieg. Jeho automobil Daimler zvládl cestu nahoru bez větších problémů, ale sjezd dolů se slabými brzdami si vyžádoval, aby spolucestující zatěžovali zadní nápravu stojíce na zadním nociči zavazadel. Stalo se tak v květnu roku 1902.

Až v roce 1908 se na vrchol hory začala budovat skutečná i když stále tehdy jen štěrková cesta. V současnosti již ale vede na Ještěd kvalitní asfaltová silnice, která ale i tak dokáže důkladně prověří kvality každého historického automobilu a motocyklu, který se po ni nahoru i dolu vydá.

Výjezdu veteránů na Ještěd organizuje již 10 let Automuzeum.cz. S ohledem na omezené parkovací prostory na vrcholu hory Ještěd, je jízda požádána výhradně jen pro historická vozidla do roku výroby 1950. Pro mladší historická vozidla bude jízda na Ještěd pořádána v září.

Výjezdu na Ještěd říkají pořadatelé “Malý český Grosglockner”, neboť startující vozidla jedou celých 11 kilometrů stále do kopce a projíždí množstvím ostrých a náročných zatáček. Nejedná se o rychlostní závod, ale o jízdu spolehlivosti, kdy účastník musí u svého stroje ověřit nejen potřebný výkon, který vozidlo vyveze do výšky 1012 m.n.m., ale musí také při cestě zpět vozidlo bezpečně ubrzdit. Start jízdy je v obci Křižany, ležící v nadmořské výšce 386 m n. m. Na jedenácti kilometrech trasy tedy překonáváte převýšení 626 metrů. A to již je opravdu uctyhodný výkon.

Pokud si toužíte jízdu vyzkoušet a vlastníte automobil do r. výroby 1955. Máte šanci se ještě v den konání při registraci závodníků přihlásit, ovšem už bez nároku na Certifikát a další ceny.

Časový harmonogram:

09:00 – 10:30 hod. – příjezd do obce Křižany. Registrace

11:00 hod –  START Jízdy do vrchu Ještěd v Křižanech

11:30 hod. – 13:00 hodin – Příjezd na vrchol hory Ještěd (1012 m.n.m.)

13:00 hod. – přesun v koloně z Ještědu do Automuzea v pivovaru Konrad

14:00 hod. – prohlídka Automuzea, tradiční pivovarský guláš

15:00 hod. – předání Certifikátu a malé upomínky všem zúčastněným řidičům

15:30 hod. – ukončení akce, odjezd domů
Více informací, včetně startovní listiny najdete na www.automuzeum.cz.

Zdroj: Liberec mě baví

Pin It on Pinterest