690570_240_240_4Méně peněz do rozpočtů měst a obcí a reálná hrozba nelegálního hazardu či rozšíření kriminality. To jsou skutečnosti, které hrozí městům a obcím České republiky v případě, že Poslaneckou sněmovnou projde novela zákona o loteriích a jiných podobných hrách poslance Ing. Jana Volného. Razantně proti ní teď vystupuje starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Tato novela loterijního zákona nemá za sebou běžný legislativní proces a nebyla ani projednána koalicí. Je předkládána s tím, že má přinést státnímu rozpočtu zhruba 2,5 miliardy korun. Když se ale pečlivě rozpracuje, ukazuje se, že spíš než přínosem bude důvodem k poklesu výběru daní pro stát i obce a města,“ říká Dan Ramzer.

Podle speciální analýzy, se kterou starosta Frýdlantu pracuje, nepočítá důvodová zpráva připravované novely s poklesem základu odvodu u poměrné části odvodu z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení v důsledku předpokládaných změn trhu. Dle předchozích zkušeností totiž značná část legálních provozovatelů svou činnost po zamýšleném zvýšení loterijního odvodu na 25% a zdvojnásobení pevní části odvodu na 110 korun za jeden přístroj denně svou činnost ukončí nebo ji začne provozovat nelegálně. „V tom případě by pak klesl předpokládaný výběr daní pro stát o cca 384 miliony korun a předpokládaný výběr daní pro obce by se snížil o 577 milionů korun,“ vysvětluje starosta.

Novela zákona předkládaná poslancem Ing. Janem Volným přinese s největší pravděpodobností obcím řadu problémů. Vedle nižších příjmů z výnosů z výherních automatů a videoterminálů do obecních rozpočtů i reálné riziko odchodu některých legálních heren do ilegality. „Rozšíření nelegálního trhu z hazardem představuje pro obce zásadní problém. Přináší s sebou řadu negativních důsledků, které se přímo dotýkají občanů, jako je rozšíření kriminality, narušování veřejného pořádku, rozpad sociální vazeb a podobně. Přitom na vypořádání se s těmito problémy obdrží po přijetí novely obce méně prostředků, než doposud. A to považuji za nespravedlivé a pro obce poškozující,“ říká Dan Ramzer.

Frýdlant proto považuje případné přijetí novely za nepřijatelné, podobně jako řada obcí a měst nejen Libereckého kraje. S návrhem ostatně nesouhlasí ani Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo vnitra nebo Ministerstvo školství. „Doufám, že ke schválení této novely nedojde. Zvláště pak v situaci, kdy je připravována komplexní nová právní úprava hazardních her, která pamatuje i na řešení řady negativních dopadů tvrdého hazardu,“ uzavírá starosta Frýdlantu s tím, že ta by měla v případě přijetí začít platit od 1. 1. 2017.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest