690680_240_240_4Frýdlant – Ublížení na zdraví nebo vznik škody na majetku hrozil v bezprostřední blízkosti starého kaštanovníku v Kaplického ulici ve Frýdlantu. Město si proto nechalo zpracovat odborný posudek o jeho stavu a na jeho základě pak zaplatilo ošetření stromu, které skončilo ve středu 8. července 2015. Dnes už tak pro své okolí nepředstavuje kaštanovník žádné nebezpečí.

Odborný posudek celkového stavu kaštanovníku setého v Kaplického ulici, rostoucího v parčíku mezi panelovým domem a garáží, pod jehož korunou vede cesta pro pěší, zkoumala odborná arboretistka na jaře,“ popsal Jan Mráz, který má péči o stromy v majetku Města Frýdlant na starosti. Kaštanovník, který tvoří dvojkmen, měl v jedné části narušené větvení. V druhé pak bylo větvení nestabilní tlakové a prasklé. „Část stromu směrem ke garážím výrazně prosychala, celé vrchní partie koruny byly téměř odumřelé. V druhé části koruny se pak kromě prosychání objevila i výrazná stagnace růstu,“ popsala v závěrečném posudku arboretistická poradkyně Ing. Radka Frydrychová.

Přesto vzhledem k rozměrům stromu a dalším okolnostem navrhla strom zachovat, na čemž trvalo i město. Jedná se totiž o poměrně vzácný druh stromu, v našich končinách neobvyklý. I když opatření, která bylo nutné udělat, zahrnovalo redukování odumírající části na torzo s odlehčením větví zasahujících nad garáž. V druhé části pak doporučila provést obvodovou redukci.

Všechny potřebné zásahy provedla v tomto týdnu odborná firma, město si posléze vzalo na starost uklizení ořezaných větví. V současné době se tak z nebezpečného stromu stala bezpečná dřevina, která má šanci začít znovu růst a rozvíjet se.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest