image.phpFrýdlant – Důležitá novinka začne koncem srpna fungovat ve Frýdlantu. Zkušební provoz zahájí městská autobusová doprava. Dvakrát za dopoledne bude zelený mikrobus svážet obyvatele z odlehlejších částí Frýdlantu do centra, k nemocnici či nad město ke hřbitovu. Tedy na místa vzdálená, kam se především starší obyvatelé bez automobilu jen obtížně dostávají. 

O městské dopravě se ve Frýdlantu mluvilo už dříve. „Až doposud ale nebylo možné ji zrealizovat, protože velký autobus se do některých okrajových částí města nebyl schopen dostat. Teď má ale ČSAD nový malý autobus, který to zvládne,“ vysvětlil místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Autobusová doprava má sloužit především starším občanům k cestám za praktickými lékaři, do nemocnice, za nákupy nebo k návštěvě hřbitova. Vyžívat ji jistě budou i maminky na mateřské dovolené a další obyvatelé. Trasa autobusu začne na autobusovém nádraží, povede kolem vlakového nádraží na začátek Dlouhé ulice k takzvanému „Krejčamu“, autobus bude dále pokračovat na vrchní Větrov k hasičárně a zpět do města pojede kolem bývalé restaurace Koruna a Hágem na autobusové nádraží. Tam bude hned pokračovat směrem k nemocnici, po arnoltické silnici do Jaklova údolí, přes celé údolí ke hřbitovu a odtamtud zpátky na autobusové nádraží. „Tuto pomyslnou osmičku projede autobus během dopoledne dvakrát. Tak, aby se lidé dostali nejen tam, kam potřebují, ale také zpátky,“ podotkl místostarosta.

imager.php

Celá trasa je dlouhá více než 13 kilometrů a autobus ji i se zastávkami projede za 36 minut. Zkušební tříměsíční provoz bude hradit ze svého rozpočtu město Frýdlant. Měsíčně přijde tato doprava na 16 tisíc korun. „Pokud o ní bude zájem, budeme od příštího roku prosazovat její zařazení do veřejné integrované dopravy Libereckého kraje,“ doplnil Jiří Stodůlka.

Mikrobus Iveco Stratos pojme celkem 37 lidí. „Je i bezbariérový s plošinou na invalidní vozík a vejdou se do něj až čtyři kočárky najednou. Pro autobusovou dopravu po městě je prostě ideální,“ uzavřel řidič autobusu Lubomír Erban.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest