image.phpU Komárovského rybníka poblíž Branžeže, v rekreačním středisku Ráj, je od soboty 11. července 2015 padesátka aktivních seniorů z Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou. Jsou tady na klasickém táboře, který pro ně připravilo Komunitní středisko Kontakt v Liberci ve spolupráci s frýdlantskou radnicí a jabloneckým Centrem sociálních služeb.

Seniorský tábor se od běžného dětského zase tolik neliší. „Máme podobný režim. Ráno je budíček, rozcvička, osobní hygiena a snídaně. Pokračujeme dopoledním blokem aktivit, obědem, nezbytným poledním klidem a odpolední činností. Pak následuje osobní volno, ve kterém se mohou účastníci tábora ještě zapojit do dalšího připraveného programu,“ vysvětluje hlavní organizátor Michael Dufek z Komunitního střediska Kontakt Liberec. V něčem se ale program od dětského tábora přeci jen liší. „Nikoho nenutíme v deset večer zhasnout lampičku, nebodujeme pořádek v chatkách a ani nekontrolujeme, co senioři dělají v osobním volnu,“ usmívá se.

Tábor pro starší občany uspořádalo Komunitní středisko Kontakt poprvé loni, letos se do něj zapojili i senioři z Frýdlantu. „Víte, že je to vlastně vůbec první tábor v mém životě? A to je mi už 73,“ směje se jedna z účastnic, Marie Macková z Frýdlantu.

Podobně jako běžné dětské tábory má i tento celotáborovou hru. Jejím tématem je výprava do středověku. Senioři rozdělení do pěti skupin tak musí plnit nejrůznější úkoly spojené s historií. „Mezi prvními bylo pojmenování rodu, který si vybrala každá skupina, vytvoření erbu a rodového pokřiku. Pak také hráli scrabble. Dostali slovo středověk a z jednotlivých písmenek museli vytvořit další slova,“ popisuje starosta Frýdlantu Dan Ramzer, který si kvůli táboru vzal na úřadu dovolenou. „Jsme od začátku tábora v jednom kole. Líbí se mi, jak je vše připravené a jak nás vedoucí nutí neustále přemýšlet a dělat věci, které třeba běžně vůbec neděláme. Já jsem například nikdy v životě pořádně nemalovala, ale teď jsem musela, když jsme tvořili erb. A při hře scrabble jsem potrápila mozkové závity jako už dlouho ne,“ prozrazuje další z účastnit tábora Valerie Macháčková.

Během týdne čekají desetičlenná družstva ještě například kvízy týkající se zeměpisu, historie nebo umění, vše podané hravou a zábavnou formou. Nebude chybět ani výlet a dojde i na různé rukodělné dílny s tvořením z keramiky nebo malováním na sklo. Za každou aktivitu mohou týmy získat do své pokladny stříbrné tolary. Kdo jich nakonec do pátečního večera nasbírá nejvíc, stane se vítězem táborové hry a může se těšit na speciální zážitkovou cenu.

Senioři z Liberce, Frýdlantu a Jablonce nad Nisou spolu nejsou na akci poprvé. Kluby seniorů spolupracují už řadu let a potkávají se na sportovních akcích nebo tanečních seancích. Tábor je ale v lecčem specifický. „Pro řadu lidí je náročný i proto, že musí spolupracovat. Členové týmu se nedali dohromady sami, ale byli do nich rozlosováni. Takže skupiny se musí sžít a naučit se spolupracovat a někdy také ustupovat nebo dělat kompromisy. A to je třeba u těch, kteří žijí už léta sami, obtížné. Zatím se to ale, zdá se, daří,“ podotýká starosta Frýdlantu Dan Ramzer, který mění každým dnem roli i jméno. V pondělí byl například vegetariánským řezníkem Božetěchem, který před shromáždění dorazil bos a špičkoval se s uhlířem Standou v podání Michaela Dufka.

Seniory jejich proměny a scénky na první pohled baví, stejně jako soutěže a kvízy. „Tady se prostě člověk musí pořád snažit, ani na chvíli nesmí ztratit pozornost. Masírují nám tu mozek, což je dobře. Jsem moc ráda, že jsem na tábor vyrazila. A jsem ráda, že máme ve Frýdlantu radnici, která nám nejen tenhle zážitek zprostředkovává. Mám spoustu přítelkyň z jiných okresů, které nám tohle všechno jen závidí. Takže co říci závěrem? Díky, že jsou pro vás důchodci důležití,“ uzavírá Jaroslava Němcová z Frýdlantu.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest