Dvanáct stavení lidové architektury se o víkendu otevřou veřejnostiLiberecký kraj se připojuje ke 2. ročníku Dnů lidové architektury a ve spolupráci s vlastníky nemovitostí otvírá veřejnosti dvanácti objektů napříč celým krajem. Zájemci je můžou navštívit o víkendu 18. – 19. července.

Liberecký kraj je známý výjimečným množstvím památek a jejich architektonickou pestrostí, kterou budou mít možnost lidé o víkendu poznat blíž.

Základním stavebním materiálem je v našem kraji dřevo a pískovec. Tím jsme v rámci republiky unikátní. Díky mnoha partnerům se letošní nabídku podařilo rozšířit a určitě stojí za to, využít možnosti prohlídek,“ zve veřejnost statutární náměstkyně hejtmana Hana Maierová.

Drobnější stavby venkova reprezentuje podstávkový dům ve Frýdlantu, ve kterém je umístěn dnes již proslulý mechanický betlém. Charakteristickou podstávku Českodubska, v autentickém stavu, můžete vidět v Trávníčku, kde vás v sobotu čeká i kulturní program. „Spolek Dubáci láká návštěvníky na Beranův ležák, beraní guláš či klobásky. Pro děti je připraven hod beránkem, na ochutnání perníkoví beránci a na pohlazení i živé ovečky, proto nezapomeňte své děti doma,“ připomíná vedoucí oddělení památkové péče Jitka Šedinová. Na pojizerskou architekturu odkazuje roubený dům na Bělišti v Železném Brodě s národopisnou expozicí, červená roubenka v Semilech, ve které je umístěno muzeum pilníku či Bičíkův statek v Příšovicích se zachovanou klasicistní zděnou bránou.

Od sklepa až po půdu si můžete prohlédnout také tzv. patrové domy, jejichž roubenou variantu zastupuje Boučkův statek v Malé Skále, kde probíhá výstava fotografií Jana Malíře či Dlaskův statek v Dolánkách. „Ojedinělá expozice nazvaná Z jednoho kmene, věnovaná tradičním technologiím rukodělného zpracování přírodních matriálů – dřeva a proutí, vás uchvátí,“ doplňuje Šedinová. Málokdo tuší, že Vísecká rychta v Kravařích patří mezi největší roubené domy v  České republice a dnešní Památník K. H. Máchy v Doksech sloužil jako špitál. Pokud se zajímáte o každodennost venkova, navštivte expozici v hrázděném domě s podstávkou v Raspenavě. Janatův mlýn v Buřanech zase díky zachované technologii z 18. století rozšíří vaše vědomosti o dějinách mlynářství v daném regionu. Milovníkům mystiky doporučujeme výlet na Krásnou do Kittelova domu, kde žil a léčil severočeský Faust dr. Kittel.

Bližší informace o zpřístupněných objektech a otevírací době na http://www.liberecky-kraj.cz/dre-cs/30038-dny-lidove-architektury.html

Kdy můžete stavby navštívit:

Kravaře – pouze sobota 9-12, 13-17hod.
Doksy – pouze sobota 9-12, 14-18hod.
Frýdlant – oba dny 10-12, 12.30-16hod.
Bílá, Trávníček – pouze sobota 13-16.30
Raspenava – oba dva dny 10-17 hod.
Příšovice, Dolánky, Pěnčín, Běliště, Semily – oba dva dny 9-17hod.
Buřany – oba dny 9-16 hod.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest