uvod_spotřebičFRÝDLANT-Výrobci nás neustále bombardují novými spotřebiči. Modernějšími, hezčími, vychytanějšími. Ale co s těmi starými?

 Skřínky plné vysloužilých žehliček a nabíječek od mobilních telefonů zabírají místo. Do odpadkového koše je nevyhodíte (což je ok), vlastně je mnozí nevyhazují vůbec. Přitom si jejich recyklaci platíme už při jejich nákupu, cca desetikorunovým poplatkem. Tak proč se jich nezbavit? Také si přeci neplatíte popelnici k tomu, aby jen tak stále na chodníku a sloužila jako veřejný odpadkový koš.

 Je několik způsobů, jak s nimi naložit. Například při nákupu nové ledničky má dovozce povinnosti při dodání odebrat starý kus. Zákon o odpadech č. 185/2001 Sb., v platném znění, stanovuje výrobcům a dovozcům elektrozařízení (tedy těm, kdo uvádějí elektrozařízení na trh v ČR) povinnost postarat se o tyto výrobky i poté, když doslouží (zdroj: elektrowin.cz).

 Společnosti zaměřené na sběr elektroodpadu se tak snaží mezi lidmi zvýšit o této možnosti povědomí a zapracovat na příjemnějším životním prostředí. Ve většině případů jsou to nevýdělečné subjekty složené z řad výrobců a dovozců. Například o tomto víkendu představila možnosti recyklace tohoto odpadu společnost Elektrowin.

 „Cílem je seznámit veřejnost s možností recyklace. Je to zaměřeno nejen na děti, ti jsou k tomu to vedeni na školách, ale také na dospělou populaci. Pro některé jedince to je stále nová zkušenost.“, upřesnila Erika Nedomová, lektorka společnosti.

 Na státním hradu a zámku Frýdlant si pro menší zájemce připravili například naučnou pohádku, poté přišel na řadu malý kvíz. Kdo navíc přinesl vysloužilý elektrospotřebič, získal vstupenku na zámek a hrad zdarma.

 spotřebič

Nějaké elektrospotřebiče doma máme, tak proč nespojit příjemný s užitečným,“ okomentoval akci Jakub Vejvěra z Frýdlantu.

 Tuto akci pořádá Elektrowin po celé české republice. Pokud bude letošní ročník úspěšný, není vyloučeno, že v tom budou pokračovat i nadále.

Kam s elektrospotřebiči?

 Některé druhy výrobků se sbírají přímo v prodejnách, nejčastější jsou schránky na baterie. U větších výrobků buď obchodník zákazníka odkáže na sběrný dvůr, nebo servisní středisko, se kterým má dohodu o plnění zpětného odběru.

 Podle serveru ihned.cz je Česká republika na špici mezi ostatními státy EU. Češi vytvořili systém sběru a recyklace obalových materiálů, který velice prý dobře funguje.

Autor: Tereza Valchová

Pin It on Pinterest