Přímé vlakové spojení z Liberce do Szklarské Poręby bude ještě letosJeště v letošním roce začnou jezdit přímé vlakové spoje z Liberce do polské Szklarské Poręby a zpět. Cestujícím tak odpadne přestupování, které musí cestou mezi městy absolvovat. Vyplynulo to z jednání zástupců objednatelů dopravy, tedy Libereckého kraje a Vojvodství Dolnoslezskéhose zástupci dopravců a správců infrastruktury, které se uskutečnilo v úterý 21. července v polské Vratislavi. Cestující budou moci poprvé vyjet přímým spojem do Polska v prosinci 2015.

Cílem pracovního setkání bylo prověření stavu připravenosti zahájení provozu přímých vlaků z Liberce do Szklarské Poręby, které začnou jezdit od 13. prosince 2015. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta, maršálek Vojvodství Dolnoslezského Cezary Przybylski a místopředseda představenstva Českých drah, a.s. Ludvík Urban, prodiskutovali stav všech oblastí, které je potřeba připravit pro to, aby od prosince bylo možno zahájit provoz přímých vlaků z Liberce do Szklarské Poręby. Na závěr jednání konstatovali, že nic nebrání podpisu závěrečných smluvních ujednání s předpokladem zahájení provozu od data platnosti nových jízdních řádů.

Trať je významná zejména z hlediska turistického ruchu. „V letní sezóně je atraktivní pro cyklisty, v zimě pro lyžaře. Navíc ve Szklarské Porębě na tyto spoje budou navazovat vlaky od Vratislavi, jezdící v obdobném taktu. Spojení Vratislav–Liberec by tak mělo být výrazně jednodušší než dnes, jen s jedním přestupem,“ uvedl již dříve hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

V současné době jezdí cestující z Liberce do Kořenova, kde musí vystoupit a přesednou do jiné vlakové soupravy provozované polským dopravcem, která je dopraví zbývajících 14 kilometrů do Szklarské Poręby. Přípravy přímého spojení trvaly téměř pět let a mimo jiné jim předcházely opravy tratí či rekonstrukce nádraží Szklarska Poręba – Gorné.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest