image.phpKrysáci Hubert, Hodan a jejich přítel potkan Eda z oblíbeného večerníčku Krysáci zakotvili na měsíc a půl v městském muzeu Špitálek ve Frýdlantě. S sebou vzali i kus proslulého vizovického smetiště, kde se odehrávají jejich poetické příběhy. Velká Krysácká výstava je ve Špitálku k vidění od úterý 28. července 2015 do 13. září 2015. 

Nevšední nájemníci Špitálku slibují, že vám vyloudí úsměv na rtech. „K vidění je ve Špitáku 7 scén z večerníčků. Vše je přitom autentické, pravé. Vše, co výstavu tvoří, bylo opravdu u zrodu této loutkové, animované pohádky,“ říká vedoucí odboru kultury městského úřadu ve Frýdlantu Libor Štrom. Ke koupi také budou různé předměty s tématikou Krysáků. Od knihy po plyšové hračky.

Krysáci 1

Seriál vznikl díky nápadu dvou kamarádů – Cyrila Podolského a Martina Šinkovského. Samotné loutky později vyrobil Noro Držiak – žák Břetislava Pojara a držitel Českého lva za film Alois Nebel v kategorii Nejlepší výtvarné řešení filmu. Seriál Krysáci získal v roce 2008 cenu Elsa za nejlepší animovaný pořad.

Krysáci 3

Velkou Krysáckou výstavu si můžete přijít prohlédnout denně mimo pondělí od 10.00 do 17.00 hodin, počítat ale musíte s půlhodinovou přestávkou mezi pravým polednem a půl jednou odpolední. „Vstupné na výstavu je 50 korun za dospělého návštěvníka a 25 korun za dítě. Zakoupit lze pro dva dospělé a dvě děti i rodinnou vstupenku, kterou prodáváme za 125 korun,“ uzavírá Libor Štrom.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest