odpadJako výborný nápad, který se navíc v praxi osvědčil – tak hodnotí pytlový systém třídění odpadu ve Frýdlantu další města v republice. Lysá nad Labem chce dokonce celý systém převzít a od začátku roku 2016 ho ve svém městě také zavést.

Pytlový systém třídění odpadu funguje ve Frýdlantu od roku 2011. „Občanům města umožňuje do speciálních pytlů třídit papír, PET lahve a plasty. Pytle jednou měsíčně svážíme a zjišťujeme, kolik který váží. Díky speciálním štítkům s číselným kódem, který na pytle lepí sami občané, pak přesně víme, kolik odpadu kdo vytřídil. Lidé si díky tomu mohou ponížit poplatky za odpady na následující rok, protože za každý kilogram odpadu se dle platného ceníku odečítá určitý počet korun,“ vysvětluje Helena Fialová, která má odpadové hospodářství města Frýdlant na starosti.

delegace 2

Ve středu 29. července přijela celý systém přímo na svozový den do areálu sběrného dvora ve Frýdlantu obhlédnout čtveřice pověřených pracovníků z Lysé nad Labem. „O pytlovém systému třídění odpadu, který u vás máte, se dozvěděli čelní představitelé našeho města. Nápad se jim okamžitě zalíbil, dokonce se už dříve přijeli na celý projekt podívat,“ říká vedoucí odboru správy majetku a investic města Lysá nad Labem Ing. Vladimír Kopecký. Během návštěvy se společně s kolegyněmi podrobně informoval o tom, jak svoz i následné třídění funguje. Zajímali se i o možné komplikace. „Prostě chceme zjistit vše, co budeme potřebovat. Protože město chce tento systém celý převzít. Fungovat by u nás měl začít už 1. ledna příštího roku,“ doplňuje Vladimír Kopecký s tím, že není třeba objevovat Ameriku a Lysá ráda převezme něco, co dobře funguje.

Podrobné informace o pytlovém systému třídění odpadu, do kterého je ve Frýdlantu zapojeno na 666 občanů, lze najít zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest