hřištěU Základní školy Purkyňova ve Frýdlantu vznikne v příštích týdnech sportovně – vzdělávací ovál, jehož součástí bude také odpočinková zóna pro místní i turisty.

V srpnu 2015 začne v prostranství u ZŠ Purkyňova realizovat město Frýdlant projekt, nazvaný „Vybudování doprovodné infrastruktury CR na p. p. č. 873 u cyklotrasy č. 3059, v k. ú. Frýdlant“. Půjde o kombinaci dopravního hřiště, hřiště pro děti a odpočinového místa pro širokou veřejnost. „Základem celého prostoru bude 260 metrů dlouhý ovál z velmi hladkého asfaltu, který budou moci děti využívat pro jízdu na kole, in-line bruslích nebo třeba koloběžkách. V zimě pak může sloužit v případě přírodního sněhu i pro běžkování. Pokud sníh nebude, je ve hře možnost jeho umělého zasněžování,“ vysvětluje hlavní inženýr projektu Ing. Petr Kořínek ze společnosti Snowplan s.r.o..

Další část prostranství vytvoří čtyři trojúhelníkové plochy. „Na dvou vznikne cyklocrossový trenažér zvaný pumptrack, což je nezpevněná ale pečlivě připravená trasa z vybrané zeminy plná boulí a klopených zatáček. Takový malý singltrek, ovšem pro děti,“ popisuje vedoucí investičního oddělení městského úřadu Frýdlant Bc. Zdena Ubiasová. Zbylé dvě trojúhelníkové části zaplní dětské hrací prvky včetně takzvané lanové pyramidy, která zatím ve Frýdlantu nikde není.

Součástí projektu bude i dětské dopravní hřiště včetně dopravního značení, které využijí k pravidelné výuce v rámci Bezpečnosti silničního provozu děti nejen ze školy Purkyňova, ale i dalších škol z blízkého okolí. Dopravní hřiště budou moci využívat v době mimo školní výuku i ostatní děti a dospělí, místní i turisté. Vše bude na obou stranách oválu doplněno odpočinkovou zónou. Její součástí budou lavičky, stůl, stojany na kola a odpadkové koše.

Celý projekt přijde na 2 miliony a 800 tisíc korun, Frýdlant ale ze svého rozpočtu zaplatí jen částku 1 milion a 500 tisíc korun. Zbytek půjde z Ministerstva pro místní rozvoj, z programu Cestování dostupné všem. „Jsem rád, že se nám podařilo peníze z tohoto programu získat, protože je letos pro obce a svazky obcí otevřen vůbec poprvé. Věřím, že až bude projekt v říjnu 2015 hotový, přinese místním i turistům nové zázemí pro sport a rekreaci. A že si ho oblíbí všechny věkové kategorie,“ podotýká starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

V rámci přeměny prostranství před školou v nový sportovně rekreační prostor dojde i k částečné obměně zeleně. „Máme snahu zachovat co nejvíce původních stromů a keřů, ale někde je stav zeleně tak špatný, že to kvůli bezpečnosti veřejnosti prostě nejde. V případě některých keřů by pak nutný prořez nepůsobil vůbec esteticky. Proto se už nyní počítá s nemalou náhradní výsadbou vhodné zeleně do celého prostoru, kterou nám pomůže navrhnout lesní hospodář Ing. Jiří Pánek,“ uzavírá Zdena Ubiasová.

Veřejná zakázka bude částečně financována z prostředků Národního programu podpory cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj, v podprogramu č. 117D71300 – Cestování dostupné všem, pod reg. číslem 117D713005017.

logo mmr

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest