Ve středu v ranních hodinách06 se  v Liberecké zoo narodilo mládě žirafy Rothschildovi. Matkou je Twigy, narozená rovněž v Liberci a otcem devítiletý Mike, původně ze ZOO Arhem.

Porod proběhl v izolovaném boxu bez komplikací a bez asistence ošetřovatelů. Mladé slečně se zatím daří, měří 170cm a váží 60kg. Pokud bude vše v pořádku, zhruba do týdne by se mohla se stádem vydat do venkovního výběhu. Ostatně na její první kroky, se můžete podívat v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=6o6Ldzh3Qso.

V ZOO Liberec se mládě žirafy narodilo naposledy před rokem a půl. Samička Niobe přišla na svět v březnu roku 2014. Zdejší chov tohoto druhu žiraf čítá sedm zvířat. V pondělí se skupinka rozloučila s dvouletým samcem Nafarim. Nový domov našel v litevské ZOO Kaunas.

Žirafa Rothschildova je typická svým výrazným zbarvením, podle něhož se dá lehce odlišit od ostatních poddruhů. Typické jsou tmavohnědé kaňkovité nebo obdélníkové skvrny se slabšími krémově zbarvenými liniemi okolo.

V České republice je tento druh chován v několika zoologických zahradách. Pokud byste je chtěli vidět v divočině, museli byste se vydat do národních parků Ugandy nebo Keni.

Situace žiraf ve volné přírodě je alarmující. V průběhu posledních 15 let se v Africe snížil počet divokých žiraf o 60 tisíc jedinců na současných 80 tisíc, v sedmi zemích dokonce tato zvířata definitivně vyhynula. Žiraf ve volné přírodě je tak nyní už méně než Liberečanů!

Žirafa Rothschildova je jedním z nejohroženějších poddruhů, kterých existuje celkem devět.

Autor: Tereza Valchová

0205

Pin It on Pinterest