nemocnice Frýdlant bez lidíFrýdlant – S informací o chystaných změnách na interním oddělení, které mají začít platit v září tohoto roku, přišli ve čtvrtek 30. července 2015 za zastupiteli města Frýdlant zástupci managementu Nemocnice Frýdlant s.r.o. Dle jejich sdělení se od tohoto měsíce změní lůžka na interním oddělení z akutních na lůžka následné ošetřovatelské péče. Na některé výkony akutní interní medicíny by tak pacienti museli jezdit do jiných nemocnic. 

K tomuto kroku dle vedení nemocnice ve Frýdlantu muselo zdravotnické zařízení přistoupit z několika důvodů. Vysvětlení nemocnice najdete zde.

Město Frýdlant zatím vyčkává, jak dopadnou jednání se zdravotními pojišťovnami, Libereckým krajem a dalšími zdravotnickými zařízeními v kraji. Situaci ale bedlivě sleduje. „V nájemní smlouvě je jasně zakotveno, jaký typ služeb musí nemocnice poskytovat. Pakliže nebude dostatečný, může to být v extrémním případě i důvodem buď k vytvoření dodatku nájemní smlouvy, nebo k jednání o významném porušení nájemní smlouvy,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Smlouvu proto nechává podrobně přezkoumávat experty.

Změna by se mohla podepsat i na vzájemných jednáních o nové nájemní smlouvě mezi městem Frýdlant a nemocnicí. „Nemocnice městu přislíbila, že po změně systému bude na interním oddělení poskytovat lepší péči na ambulancích a pohotovosti. Také, že nebude propouštět zaměstnance oddělení, a že obyvatelé Frýdlantu nepřijdou o lůžka. Že i když budou muset na zákrok vyžadující hospitalizaci delší než tři dny do jiného zdravotnického zařízení v kraji, budou se moci vrátit na doléčení do Frýdlantu, ke svým blízkým. Pokud to dodrží, jednání o nové nájemní smlouvě by mohla pokračovat, jak začala. Pokud ne, mohlo by to na ně mít výrazný dopad,“ dodává starosta Frýdlantu.

V pátek 31. července 2015 svolal starosta Frýdlantu kvůli změnám na interním oddělení nemocnice mimořádně i předsednictvo Mikroregionu Frýdlantsko. „Se situací jsme byli seznámeni, zatím ale vyčkáme. Hlavním hráčem ve vyjednávání a následném postupu je v současné době město Frýdlant. Nicméně já, jako krajský zastupitel, budu celou situaci řešit s krajským radním pro resort zdravotnictví, Petrem Tulpou,“ říká předseda Mikroregionu Frýdlantsko Vladimír Stříbrný. Záměr vnímá v současné době spíše negativně. „Obávám se, aby to nebyl další hřebíček do rakve nemocnice Frýdlant. V minulosti už došlo ke zrušení porodnice, teď dochází k změnám na interně. Rozhodně nám to není lhostejné a budeme se snažit dosáhnout toho, aby pro obyvatele Frýdlantska nedošlo k žádnému omezení péče,“ uzavírá Vladimír Stříbrný.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest