image.phpNevšední návštěvu padesáti budoucích kněží a jejich představených přivítal ve slavnostních prostorách frýdlantské radnice v pátek 31. července 2015 starosta města Dan Ramzer. Desítky bohoslovců – neboli studentů připravujících se na kněžskou službu, dorazily do Frýdlantu z Hejnic, kde celý měsíc pobývají na návštěvě v klášteře při kostele Navštívení Panny Marie jako hosté tamního duchovního Pavla Andrše. 

„Jsem velmi rád, že jsem mohl ve Frýdlantu přivítat tuto vzácnou návštěvu. Nestává se každý den, aby k nám dorazilo tolik duchovních, kteří jsou navíc velmi otevření všem informacím a zážitkům,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Budoucí kněží z 20 zemí světa, studující na mezinárodní papežské koleji Maria Mater Ecclesiae v Římě, si ve Frýdlantu společně se svými představenými prohlédli nejen historickou radnici, ale vydali se i do Simonova betlému a městského muzea ve Špitálku.

bohoslovci 2

„Moc rádi poznáváme různou realitu, historii, život a kulturu jiných zemí. Historie České republiky a před ní i Československa a Bohemie a Moravie je velmi bohatá a přináší spoustu přínosného celému světu. I tudy procházely dějiny. Jsem šťastní, že můžeme tuto zemi poznávat,“ poznamenal otec Oskar. Během měsíčního pobytu v Hejnicích už se svými svěřenci navštívil nejedno místo naší země. Kromě nezbytné Prahy se vydali také do Litoměřic za biskupem Mons. Janem Baxantem a prohlédli si také důkladně celé Frýdlantsko. „Jeli jsme i za hranice do Polska do míst, která jsou spojená s papežem Janem Pavlem II. V České republice jsme potom navštívili i pivovary nebo sklárny, protože ty jsou s naší zemí úzce spjaty,“ vypočítal farář Pavel Andrš spravující farnost nejen v Hejnicích, ale i v Raspenavě, Bílém Potoce a Mníšku u Liberce.

bohoslovci 3

Podobná návštěva mladých mužů, kteří se připravují na povolání kněžích, doráží do České republiky zhruba jednou za pět let. Z Hejnic odjíždí tato skupina 5. srpna. „Setkání s nimi bylo rozhodně přínosem. Mimo jiné jsme zjistili, že naše poslání má jedno společné, a tím je služba lidem,“ uzavřel starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

bohoslovci 4Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest