efe0f1e3-7aeb-4f65-8d04-69094a9f72ee_480_320_cropDvě vědecká zábavní centra v Liberci se pochlubila novinkami letošní sezóny. První science centrum v České republice iQpark zmodernizovalo jedno celé patro a centrum iQlandie, které se nachází hned přes ulici, zase připravilo expozici zaměřenou na zbraně z druhé světové války. Právě zde si také návštěvníci mohou zkusit vyřešit i fiktivní vraždu pomocí oborů forenzních věd, jako je například daktyloskopie, portrétování nebo porovnání DNA.

IQPark byl zbudován již před 11 lety v Liberci, kdy se stal prvním zábavně naučným centrem v Česku. Podle pořadatelů již modernizaci potřebovalo, zatím se ale návštěvníkům otevřelo nově pouze druhé patro. Celá rekonstrukce by měla být dokončena v roce 2016. Nejoblíbenější atrakcí pro ty nejmenší je hudební stage, kde si zájemci zkoušejí roli moderátorů a zpěváků. Děti pak můžou v kavárně obsluhovat své rodiče či si vyzkoušet, jak se staví dům s pomocí jeřábu. Centrum jen loni navštívilo 100 tisíc lidí.

Odrostlejší návštěvníci se naopak mohou vyřádit v iQlandii, kde čtyři stovky interaktivních exponátů ukazují problematiku přírodních věd a techniky hravou formou širokému spektru zájemců. Nově zde byla zpřístupněna dočasná expozice, která je věnovaná zbraním z druhé světové války. K vidění v temném sklepení bude do 7. prosince, což je den, kdy Japonci zaútočili na Pearl Harbor.

Zájemci si tak budou moci vyzkoušet německý šifrovací přístroj Enigma, vystřelit na simulátoru pancéřovou pěstí na nepřátelský tank či hledat mince pomocí detektoru. Výstava připomíná i vojenské technologie používané dodnes, jako jsou proudová letadla či raketovou a jadernou techniku.

V iQlandii každý den v červenci a srpnu během letních workshopů ve 14 a 15 hodin si také vyzkoušíte, jak se mění krevní tlak se zátěží, a odhalíte, kde se na lidském těle nachází nejstudenější a nejteplejší místa. Nahlédnete také do světa genetiky – zblízka uvidíte lidskou DNA, kterou získáte z buněk v ústech.

Zdroj: Kudy z nudy

Pin It on Pinterest