image.phpHned dvě významné akce připomenou v pátek 7. srpna 2015 tisíciletou vodu, která se v roce 2010 přehnala Frýdlantskem, Hrádeckem a Chrastavskem. Tou hlavní událostí bude v 15.30 povodňová mše v Bazilice Navštívení Panny Marie v Hejnicích. Od 14.00 hodin jí bude předcházet v Hejnicích na Ferdinandově slavnostní svěcení zvoničky. Na akci, která vzešla z podnětu města Frýdlant, se podílí Liberecký kraj a státní podnik Lesy České republiky.

Před samotnou povodňovou mší dojde v 14.00 v Hejnicích – Ferdinandově, v malém parčíku u hlavního mostu, na svěcení nově postavené zvoničky. „Zvonička vznikla jako přístřešek pro zvon, který se našel po povodních v roce 2010 při odstraňování škod v korytě Sloupského potoka. Našel ho během prací bagrista. Dalším zkoumáním jsme přišli na to, že jde o starý hasičský zvon. Takový, který hasiči dříve vozili ještě na povozech,“ vysvětluje vedoucí Správy toků – oblasti povodí Labe Tomáš Sajdl. Státní podnik Lesy ČR se rozhodl, že zvonu postaví zvoničku a nechá ji u příležitosti pětiletého výročí povodní vysvětit. Toho se ujme farář Pavel Andrš, který spravuje farnost v Hejnicích, Raspenavě, Mníšku u Liberce a Bílém Potoce.

Po vysvěcení se přesune do Baziliky Navštívení Panny Marie v Hejnicích, kde v 15.30 začne slavnostní povodňová mše. „Je to jakési poděkování všem, kteří se během povodní před pěti lety aktivně podíleli jak na záchraně osob a majetku, tak později i na likvidaci škod. Tedy hasičům, záchranářům, vojákům, donátorům, dobrovolníkům a spoustě dalším. Budeme ale rádi, když si mši přijde poslechnout i široká veřejnost. Přeci jenom je na Frýdlantsku, Hrádecku a Chrastavsku jen málo těch, kterých se tenkrát velká voda nějakým způsobem nedotkla,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Bazilika Hejnice(Bazilika Navštívení Panny Marie v Hejnicích. Foto: Radek Petrášek)

Povodňovou mši povede společně trojice farářů dotčeného území. Za Hejnice, Raspenavu, Bílý Potok a Mníšek u Liberce správce tamních farností Pavel Andrš, za Frýdlantsko místní páter Vít Audy a za Hrádecko a Chrastavsko farář Radek Vašinek. „Mši pečlivě připravujeme, protože jsme si dobře vědomi toho, jak zlomovým okamžikem byly pro mnohé tyto povodně. A nemusí jít jen o poškozené. Nesmazatelně se jistě vryly i do paměti těch, kteří při nich nějakým způsobem pomáhali. Jsme rádi, že jim za to můžeme alespoň touto formou poděkovat,“ podotýká farář Pavel Andrš. Mše bude doprovázena zpěvem Chrámového sboru sv. Antonína Paduánského z Liberce, na varhany bude hrát vynikající Boris Joneš.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest