image.phpStarostové Frýdlantského výběžku nesouhlasí s chystaným krokem Finanční správy, která plánuje od příštího roku zavření 23 územních pracovišť a od prvního září 2015 uzavření pokladen ve 103 neokresních územních pracovištích finančních úřadů. Právě uzavření pokladny se týká Frýdlantu, potažmo celého Frýdlantska. „Odevzdáváme daně a tak se domnívám, že tuhle službu by měl stát poskytovat i nadále. Když ji zruší, dojde k dalšímu snižování komfortu pro obyvatele celého Frýdlantského výběžku,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Finanční správa přistoupila k optimalizaci kvůli finanční úspoře. „Já tento krok chápu, společnost se mění a stále častěji lidé používají bezhotovostní platby. Jenže je celá řada hlavně starších občanů, kteří tyto moderní vymoženosti nevyužívají. Především pro ně bude zrušení pokladny problémem,“ upozorňuje starosta Hejnic Jaroslav Demčák.

Frýdlantský starosta Dan Ramzer je přesvědčený, že hotovostní pokladna by měla být službou, která bude pro občany fungovat ještě minimálně 10 let. „Státní správa má zásadní úlohu a tou je sloužit lidem, být jim co nejblíže, zajišťovat jim komfort. Jenže zrušením pokladny pro platbu daní a poplatků v hotovosti bude tento komfort řadě lidí odepřen,“ říká. Lidé budou muset buď přejít k elektronickým platbám, nebo platit prostřednictvím složenek či využít takzvané SIPO. „Tiše doufám, že ředitel Finanční správy splní v tom případě svůj slib a umožní lidem platit přes takzvanou „daňovou složenku“, přes kterou lidé zaplatí daně bezplatně na přepážkách České pošty. I když i její regulérní pobočku nám u nás už zrušili,“ podotýká starosta Lázní Libverda Jan Pospíšil. Naráží tak na fakt, že malé obce a některá města dnes a denně bojují se zamýšleným nebo už zrealizovaným rušením poboček, které lidé berou jako samozřejmost.

V případě, že by lidé i nadále chtěli daně platit v hotovosti, budou muset z Frýdlantského výběžku zajet až do Liberce. „S ohledem na dopravní spojení a zvyšující se náklady za dopravu se tím výdaje našich obyvatel nehorázně zvýší,“ uvádí starosta Hejnic Jaroslav Demčák a na závěr přidává řečnickou otázku, která trápí většinu místních starostů. „Co dalšího nám tu chtějí zavřít a odejmout tak dostupnost místním, kteří jsou stejní lidé se stejnými právy, jako obyvatelé velkých měst?“

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest