700523_240_240_4Velmi vysoké teploty, které znamenají pro lidi vysoký stupeň nebezpečí, přinese pátek 14. srpna 2015. Informuje o tom výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), kterou vydal ve čtvrtek 13. srpna dopoledne. Výstraha na vysoký stupeň nebezpečí přitom platí už od čtvrtečního poledne. ČHMÚ zároveň přidává informaci, že i nadále zůstává na území Libereckého kraje vysoké nebezpečí požárů.

“Nad střední Evropou se v nevýrazném tlakovém poli udržuje velmi teplý vzduch. V pátek (14. 8.) bude postupovat přes Německo k východu zvlněná studená fronta. Před ní k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu. Od čtvrtka 13. 8. do pátku 14. 8. v Čechách, a do soboty 15. 8. na Moravě a  ve Slezsku, budou trvat tropická vedra,” píše se ve výstraze ČHMÚ.

Očekávané maximální teploty v polohách pod 600 m n.m. jsou:
ve čtvrtek 32 až 36 °C
v pátek 34 až 38 °C, ve středních a severních Čechách místy i vyšší

Ve čtvrtek odpoledne se mohou, zejména v oblasti Krkonoš, ojediněle vyskytnout intenzivnější bouřky.

Od pátečního večera začne velmi zvolna postupovat přes naše území k východu zvlněná studená fronta, která bude počasí u nás ovlivňovat až do úterý (18. 8.). V oblasti fronty se mohou vytvářet silné bouřky.

Při přetrvávajícím vysokém riziku požárů je zakázáno:

V přírodě rozdělávat oheň, kouřit, odhazovat cigaretové  nedopalky, používat přenosné vařiče i jiné zdroje otevřeného ohně.

Vysoké teploty mohou vést k přehřátí a dehydrataci organismu. Je proto vhodné:

Omezit tělesnou zátěž, používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy), nejlépe nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

Pít dostatečné množství nápojů, nealkoholických a bez kofeinu.

Nenechávat děti a zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest