image.phpJako důležitý prvek podpory cestovního ruchu vnímá Frýdlant legendární turistické značení Klubu Českých turistů. Kvůli nedostatku peněz v rozpočtu Krajské komise značení libereckého kraje teď ale hrozí kolaps značení. Frýdlant mu chce, alespoň na svém území, zabránit finanční podporou.

„Už začátkem roku město oslovili zástupci turistického značení KČT s tím, že situace je velmi vážná. Dohodli jsme se proto na spolupráci, která by měla ve Frýdlantu zajistit, že turistické značení u nás bude fungovat a bude obnovováno,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Město s Krajskou komisí značení libereckého kraje v současné době připravuje systém financování, do kterého by chtělo zapojit i další obce Frýdlantska. „Chystá se setkání nejen se starosty na úrovni našeho výběžku, ale i na úrovní celého kraje. Protože pokud se táhne jakási červená nit napříč všemi volebními programy, pak je to dozajisté podpora cestovního ruchu,“ podotýká starosta.

Frýdlant v současné době spolupracuje se značkaři KČT například na přípravě modrého místního značení, které by mělo v příštím roce vést turisty po naučné stezce Putování za vodou. Ta má ve Frýdlantu šest zastavení. „Dnes jí označují jen informační tabule na každém tom zastavení. Už na jaře nebo v létě příštího roku ji ale chceme propojit místním modrým značením, které bude posléze zaneseno i do map,“ vysvětluje vedoucí značkařského obvodu Liberec Pavel Bulíř.

Pro Frýdlant by to byl druhý místní okruh, v současné době se mohou turisté vydat díky místním červeným značkám i na okruh po zajímavostech Frýdlantu. Trasa vede od zámku přes betlém, rozhlednu až do centra města.

„Pokud vše půjde dobře, vznikne ve městě v budoucnu ještě jeden místní okruh. Ten by turisty zavedl na Křížový vrch, kde v současné době Frýdlant připravuje obnovu křížové cesty,“ říká předseda Krajské komise značení libereckého kraje Zdeněk Rajsigl.

S Frýdlantem chtějí značkaři už příští rok spojit i jednu novinku. „Právě na okruhu propojujícím jednotlivá zastavení Putování za vodou chceme vyzkoušet novou technologii turistického značení. Už nebude malované, ale lepené na podklad. Vedle Frýdlantu vyzkoušíme novinku v rámci pilotního projektu i v Jizerských horách. Uvidíme, jak se nová technologie ujme a jak se osvědčí v přímé konfrontaci s povětrnostními vlivy i vandaly,“ uzavírá Pavel Bulíř.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest