školka Jiráskova 1Frýdlant – Oprava poslední školky ve městě, která zatím čekala například na zateplení fasády, střechy a výměnu oken, skončila ve Frýdlantu. Jde o mateřskou školu Jiráskova, která se po generální rekonstrukci znovu otevře v září. Tříletá snaha města, které si vzalo za cíl postupně všechny tři školky ve městě opravit a vytvořit v nich dětem příjemné a odpovídající prostředí, je tak u konce.

„Školka v Jiráskově ulici byla postavena před více než 40 lety jako provizorní řešení. Jde o takzvaný montovaný dům, dřevostavbu. Její životnost byla omezená. Proto jsme se už v minulých letech zabývali tím, jak s ní dál naložit. Jestli postavit školku novou nebo tuto kompletně obnovit. Vzhledem k tomu, že město na stavbu nové školky nemá peníze a žádný dotační titul na to neexistuje, jsme se rozhodli přistoupit k druhému řešení, tedy generální opravě,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Ve školce došlo během šesti předcházejících měsíců k řadě opatření. „Část z nich je hrazená z Operačního programu Životní prostředí a to konkrétně zateplení stěn a střechy, sanace obvodové konstrukce a výměna oken a dveří. Jde o práce, které mají zajistit snížení energetické náročnosti školky,“ říká vedoucí investičního oddělení městského úřadu Frýdlant Zdena Ubiasová. Další práce už hradilo město. „Z městského rozpočtu se platilo statické zajištění střechy, které neodpovídalo normám, pořízení kompletních rozvodů elektroinstalace, jež byla v havarijním stavu, nebo provedení nové sádrokartonové konstrukce a stropů se svítidly v celé ploše přízemí školky. Školku jsme nechali také vymalovat a dostala nové podlahy,“ vypočítává starosta Frýdlantu. Práce celkem přišly i s DPH na 5 milionů a 200 tisíc korun.

školka Jiráskova 2

Frýdlant tak má v současné době opravené všechny tři mateřské školy, do kterých dochází na 250 dětí předškolního věku. Kapacita školek je dohromady 280 dětí.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest