Hasiči soutěž 1Frýdlant – Šestí, stejně jako před dvěma lety, skončili dobrovolní hasiči z Frýdlantu na Mistrovství ČR jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, které se o víkendu konalo v Třinci. Vítězem se stal domácí moravskoslezský tým z Jablunkova, a to s velkým náskokem před druhým Rumburkem (Ústecký kraj) a třetí obcí Žlutice (Karlovarský kraj).

Pro každé soutěžní družstvo byl na mistrovství připraven jiný scénář, až do startu utajovaný, který věrně simuloval dopravní nehodu se zaklíněnou zraněnou osobou ve vozidle. „Na každou soutěž se pečlivě připravujeme. Pomáhá nám v tom majitel autovrakoviště v Pertolticích, který nám dává pro cvičení k dispozici tolik autovraků, kolik potřebujeme. Na nich pak cvičíme taktiku i techniku,“ řekl před závodem velitel soutěžního frýdlantského družstva Oto Pavlík. Vyprošťování není podle něj jen o rozstříhání vozidla, jak je to někdy vnímáno veřejností. „Stejně důležitý je správný průzkum místa, jeho zajištění, protipožární opatření nebo komunikace se zraněnou osobou. Teprve po tomhle všem přichází na řadu samotné vyprošťování zraněného z automobilu,“ dodává.

Vedle Oty Pavlíka tvořil soutěžní tým Jednotky sboru dobrovolných hasičů Frýdlant ještě Petr Čuban, Pavel Pažout a Stanislav Burgr.

Hasiči soutěž 2

Foto ze soutěže: Požáry.cz

Trénink nakonec stačil na obhajobu šestého místa z předminulého roku. I tak ale svědčí o značných kvalitách. Celkem se totiž soutěže zúčastnilo 14 týmů.

Mistrovství se koná každé dva roky. Letos proběhl jeho třetí ročník. Vznik tradice soutěží ve vyprošťování byl před lety reakcí na rostoucí automobilovou dopravu v České republice, otevření nových dálničních úseků a rychlostních komunikací, a s tím souvisejícím nárůstem počtu zásahů hasičů u dopravních nehod s vyproštěním.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest