MHD 1Poslední prázdninový den, tedy v pondělí 31. srpna 2015, začala ve Frýdlantu jezdit městská doprava. Zeleným mikrobusem se novou linkou svezlo během první jízdy 12 lidí.

Nová služba, kterou provozuje město Frýdlant, má sloužit především starším občanům, ale nejen jim, k cestám za praktickými lékaři, do nemocnice, na nákupy nebo k návštěvě hřbitova. Cestující sváží z odlehlejších částí Frýdlantu jako je Větrov nebo Údolí do centra a zase zpátky. Jezdí dvakrát denně.

Jízdní řád najdete zde.

Historicky první jízdu nové linky MHD ve Frýdlantu si nenechalo ujít 12 lidí. „Jsem moc rád, že se podařilo tuhle linku zprovoznit. Mluví se o ní už od dob, kdy jsem chodil do měšťanky. A to je mi 65 let,“ říká s úsměvem jeden z prvních cestujících, František Válek. On sám bude autobusem jezdit minimálně dvakrát týdně, především z města domů. Bydlí totiž poblíž hřbitova, kam vede z centra strmá a dlouhá cesta. Město Frýdlant o zřízení linky uvažovalo už dříve, uvést do života se jí ale podařilo až teď. Důvody vysvětluje místostarosta města Jiří Stodůlka: „Až doposud nebylo možné ji zrealizovat, protože k dispozici byly jen velké autobusy, které se ale do některých okrajových částí města nebyly schopny dostat. Teď má však ČSAD nový malý autobus, který to zvládne.“

Trasa autobusu je názorně vyznačena zde.

Nová linka bude zatím jezdit tři měsíce, v takzvaném zkušebním provozu. „Pokud o linku bude u veřejnosti zájem, budeme od příštího roku prosazovat její zařazení do veřejné integrované dopravy Libereckého kraje,“ ujistil Jiří Stodůlka.

MHD 3

To by si velmi přála i další cestující, Věra Špicarová. „Hodně mi to ulehčí život. Bydlím v Údolí, odkud dolů do města seběhnu celkem snadno, ale zpátky už je to horší. Navíc když člověk nese těžký nákup. Takhle se budu moci několikrát týdně pohodlně svézt. Autobus mi shodou okolností staví hned u domu, takže jsem s novou linkou velmi spokojena,“ říká.

Mikrobus Iveco Stratos, který na lince jezdí, pojme celkem 37 lidí. „Je i bezbariérový s plošinou na invalidní vozík a vejdou se do něj až čtyři kočárky najednou. Pro autobusovou dopravu po městě je ideální,“ podotkl řidič autobusu Lubomír Erban.

MHD 2

Jízdné je v současné době jednotné, 10 korun. Celou trasu dlouhou více než 13 kilometrů projede autobus i se zastávkami za 36 minut.

Pin It on Pinterest