Hlasujte_pro_Liberecky_kraj_v_soutezi_Otevreno_x_Zavreno_mediumLiberecký kraj byl opět nominován do soutěže Otevřeno x Zavřeno, která hodnotí otevřenost veřejně činných osob, úřadů a institucí. Cenu veřejnosti za otevřenost získal již v roce 2013. Nyní má další nominaci za otevřený přístup v oblastech přístupu k informacím, otevřených dat, svobody projevu či účasti veřejnosti na rozhodování. Liberecký kraj je nominován za sestavu prvků otevřenosti, např. zveřejňované informace o hospodaření, podrobné zápisy z rady včetně hlasování atd. a dostal nálepku Otevřeno. Nyní jej může v hlasování podpořit i široká veřejnost, a to do 8. září 2015.  

HLASOVAT MŮŽETE ZDE: http://oz.otevrenaspolecnost.cz/soutezici

Do soutěže přišlo letos 138 nominací a sítem přísného prověřování jich prošlo 80, z toho 27 dostalo pomyslnou nálepku „Otevřeno“ a 58 nominovaných nálepku„Zavřeno“. Liberecký kraj má Otevřeno a nyní jej hodnotí odborná porota, složená z veřejně známých osobností, které se věnují otevřenosti veřejné správy, kvalitě demokracie a občanské společnosti. Mezi nimi jsou letos například bývalá poslankyně a advokátka Hana Marvanová, novinář Tomáš Němeček, advokát a vysokoškolský učitel, specialista na právo na informace František Korbel, manažer Rekonstrukce státu Jiří Boudal, televizní moderátorka Daniela Drtinová či Lenka Franková z o.s. Oživení a další.

Při hodnocení kategorie OTEVŘENO se hledí např. na aktivní přístup a přátelskost (user friendly) ze strany povinného subjektu (ochota a vstřícnost jednotlivých úředníků, zvláštní informační centra pro občany…), rychlost a kvalitu poskytovaných informací, zveřejňování informací nad rámec zákona o svobodném přístupu k informacím a kreativitu forem takového zveřejňování, odpouštění úhrad za informace, zda úřad poskytuje databáze ve snadno zpracovatelném formátu, k možnosti využívat data k dalším obchodním i neobchodním účelům apod.

Při hodnocení kategorie ZAVŘENO se hledí na např. bizarnost důvodů odmítnutí přístupu k informacím, na recidivu v neposkytování informací, celkový negativní přístup k žadateli o informaci, nedodržování zákonných lhůt pro poskytování informací, zneužívání právních kliček, jakýkoliv (legislativní, institucionální…) útok na zákon o svobodě informací ze strany ministerstev, samosprávy, na kvalitu technického přístupu k datům, zda databáze vytvořené úřady se neposkytují ve zpracovatelném formátu, anebo úřad jinak brání jejich využití apod.

Pořadatelem soutěže je Otevřená společnost, o.p.s.

 

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest