untitledKRAJ – Cizinecká policie zahájila správní řízení se skupinou afgánských migrantů, které zadržela policie na území Ústeckého kraje. Až na jednoho mladistvého byli všichni umístěni do záchytného zařízení Bělá-Jezová.

V rámci uprchlické krize a přílivu migrantů do Evropy řeší policisté v Libereckém kraji skupinu afgánských uprchlíků, kteří byli v rámci větší skupiny zadrženi na území Ústeckého kraje. Policisté z Odboru cizinecké policie Libereckého kraje pak v rámci opatření řeší skupinu devatenácti z nich.

S afgánskými běženci, kteří se na území naší republiky zdržují neoprávněně, bylo ihned po zajištění zahájeno správní řízení, součástí kterého je také zjištění jejich totožnosti.   Do 48 hodin musí být identifikováni a vyslechnuti v rodném jazyce. V devatenáctičlenné  skupině jsou převážně muži, kterých je deset, dále pak 4 ženy a pět dětí ve věku od deseti měsíců do sedmnácti let.

V souvislosti s řešením této skupiny spolupracovali cizinečtí policisté úzce také s pracovníky Odboru sociálně právní ochrany dětí, a to z důvodu, že mezi dětmi byly tři, které nedosáhly zletilosti (16 a 17 let)  a nebylo jisté, zda jsou v doprovodu zákonných zástupců.

V současné době byla skupina osmnácti osob převezena a umístěna do záchytného zařízení v Bělé – Jezové. V péči pracovníků OSPODU skončila  jedna nezletilá osoba ve věku 16 let, která byla umístěna do školského zařízení. U zbylých dvou nezletilých osob bylo v průběhu správního řízení zjištěno, že ve skupině jsou s nimi i rodinní příslušníci.

Na území Libereckého kraje nebyli doposud zadrženi žádní ilegální uprchlíci.

2. 9. 2015

mjr. Bc. Vlasta Suchánková

KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Zdroj: Policie ČR

Pin It on Pinterest