drakpohadka-15jmpostavicky_denik-605Jičín město pohádky je festival věnovaný dětem. Jeho 23. ročník se k nám rychle blíží! Tentokrát s podtitulem Ať žijí pohádky. Vydejte se opět se spoustou rozličných masek a s patronem pohádkového města Jiřím Lábusem tradiční trasou od ZŠ Husova, pěší zónou, pod Valdickou bránou na Valdštejnovo náměstí, kde bude jubilejní 25. ročník festivalu zahájen a kde dětská purkmistryně převezme symbolický klíč od města z rukou pana starosty.

zdroj: www.pohadka.cz
Město pohádky 2015

Kdy – st | 9. až ne | 13. září 2015
Kde – Jičín

Festivalové dění začalo před pětadvaceti lety tajemným BYLO NEBYLO v pondělí 30. 9. 1991, kdy se v 16:00 vydal městem průvod pohádkových bytostí prvního ročníku festivalu JMP na Valdštejnovo náměstí. Fanfáry trubačů, slovo starosty, nadšení a veselí. Každoročně pak následovaly další ročníky s podtituly např.: Zvony a zvonky, Máme rádi zvířata, Rumcajs a jeho rodina, Když se čerti rojili a další… Již čtyřiadvacetkrát prošel pohádkový průvod městem, aby otevřel jeho brány pohádkovému festivalu, slavnosti, za kterou přijíždějí malí a velcí, místní a přespolní, zdraví a handicapovaní z blízkých i vzdálených koutů naší vlasti.

Nejinak tomu bude letos 9. září 2015, kdy v 16:00 vyjde po pětadvacáté v průvodu nepřeberné množství vodníků, víl, princezen, čertů, Rumcajsů, Karkulek, rytířů, čarodějů, aby v čele s patronem Pohádkového města Jiřím Lábusem převzali na Valdštejnově náměstí z rukou starosty Jičína klíč od města a tím na pět dní symbolicky vládu nad městem. Následné skotačení s Honzou Onderem a poté několik podvečerních pohádek vesele i příjemně festival odstartuje. Vstupem do Pohádkového města je Valdická brána, na níž jsou vyvěšeny pohádkové zákony. Platí, přečti si je a dodržuj, zazvoň si na zvonečky zavěšené v bráně, očisti si boty o rohožku ležící na zemi… ve všem je symbolika. Zvonek oznamuje začátek, ale i konec, proto zazvoň i když budeš odcházet, po rohožce vcházej do Pohádkového města očištěn od všedních starostí a s otevřeným srdcem, abys prožil neobyčejné pohádkové dny.

Podtitul 25. ročníku festivalu JMP Ať žijí pohádky! chce svým zaměřením připomenout smysl a vnitřní hodnotu pohádek i svět fantazie, který dětem otevírají, podpořit, aby se pohádky nevytrácely ze života našich rodin, propagovat živé vyprávění, předčítání i vlastní četbu dětí. Festival bude zároveň poctou pohádkářům – autorům, ilustrátorům, ale i umělcům z řad herců. S některými z nich se návštěvníci setkají při besedách, předčítání, či autogramiádách.

V duchu podtitulu festivalu je připraven program a jeho aktivity. V centru Pohádkového města na Valdštejnově náměstí se moudrost a půvab klasických pohádek bude snoubit s magií kulisy hradu, jehož „podhradí“ bude žít řemeslnými a tvůrčími dílnami i kratochvílemi při plnění úkolů hry Jak najít cestu do pohádky, která vychází z nejznámějších pohádek Erbena a Němcové.

Pohádková zastavení zavedou děti např. k perníkové chaloupce na Rynečku, kde na nebojácné „Mařenky a Jeníčky“ čeká ježibaba s perníky, pak pokračují ke strašidelnému mlýnu s vodníkem, dál míří na dračí arkádové nádvoří k Bajajovi, kde si malí princové vyrobí meče, erby, brnění a princezny se ozdobí korunkami a čelenkami, protože se chystá hradní bál princezen a rytířů.

Minout nelze pekelné nádvoří se zábavným čertovským rojením, odkud naštěstí nebeská brána ukáže všem, kudy ven. Na své cestě budou získávat kouzelné oříšky, které pomohou zachránit usychající strom a vykonat další dobré skutky. Jedno z Pohádkových zastavení je u Večerníčka. Děti se s ním nejenom setkají, ale vyzkouší jeho autíčko či houpacího koníka. Večerníčkovy narozeniny ve spolupráci s hlavním mediálním partnerem, kterým je Česká televize, festival připomene a oslaví projekcí večerníčků na nádvoří zámku okolo dvacáté hodiny, také vyprávěním a čtením některých již legendárních příběhů uměleckými osobnostmi – Jiřinou Bohdalovou v sobotu, Josefem Dvořákem v pátek a Jiřím Lábusem ve čtvrtek v komorním prostředí farské zahrady.

Náměstí Svobody zvané Ryneček s Jezuitskou kolejí a kostelem sv. Ignáce bude tradičně divadelní a hravé, za pohybovými aktivitami nutno pospíšit do zámeckého parku, otevřená pódia a venkovní prostory zaplní vystoupeními školy (od mateřinek po středoškoláky), stacionáře, ZUŠky, pantomima neslyšících. Malí umělci přijedou z různých míst (Jaroměř, Praha, Mladá Boleslav, Hradec Králové, Žampach, Liberec, Plzeň,ad.) aby předvedli většinou dramatizace pohádek.

K pořadům odborného charakteru patří kolokvium pro širokou veřejnost na téma Nad rodiče při výchově není, ale i přednáška dr. Mertina Důležitost čtení v životě dítěte. I letos zavítá Kavárna Potmě s obsluhou nevidomými, také děti z polské Swidnice s folklorním vystoupením, za zmínku stojí otevření Pohádkové pošty, 70. narozeniny časopisu Matřídouška a s nimi spojené kvízy a hádanky, podvečerní světelná pouť lipovým stromořadím do Valdštejnské lodžie, autorská čtení, vyprávění a výstavy. Jedna z nich, výstava v obřadní síni jičínského zámku pod názvem Prezentace známkové tvorby Adolfa Borna, pořádaná ve spolupráci s Poštovním muzeem Praha, opravdu stojí za to. Současně budou v prostorech vystaveny výsledky festivalové výtvarné soutěže Nejznámější pohádky na poštovních známkách.

Podrobnosti k programu naleznete ZDE.

Zdoj: Liberec mě baví

Pin It on Pinterest