Mezinarodni_konference_Forum_2000_probehne_take_letos_v_Liberci_medium19. ročník mezinárodní konference, kterou v roce 1996 založil prezident Václav Havel společně s japonským filantropem Yoheiem Sasakawou a nositelem Nobelovy ceny míru Eliem Wieselem, proběhne i letos v Liberci a to ve středu 16. září od 15:00 ve velkém sálu Krajské vědecké knihovny.

Hlavní téma devatenácté výroční konference Forum 2000 „Demokracie a vzdělání“ bude hledat odpovědi na stále naléhavější otázky současnosti. Vyčerpala se již demokracie? Získávají autoritářské režimy navrch? Nebo je snad liberální demokracie v rozporu s lidskou přirozeností a její udržení vyžaduje neutuchající úsilí? Může nám vzdělání pomoci udržovat a rozšiřovat demokratický prostor? Do diskuze se zapojí řada významných osobnosti z celého světa.

Nejinak tomu bude i v Liberci, kde se v diskusním panelu „Demokracie a vzdělání v měnícím se světě“ představí přední světová expertka na moderní trendy ve vzdělávání Austėja Landsbergienė z Litvy, francouzský politolog a historik Jacques Rupnik, občanský aktivista Jan Šolc a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Posláním Fora 2000 je naplňovat odkaz Václava Havla prostřednictvím podpory demokratických hodnot a respektu k lidským právům, rozvoje občanské společnosti a posilování náboženské, kulturní a etnické tolerance. Vůdčím světovým osobnostem, myslitelům a odvážným jednotlivcům ze všech oblastí života poskytuje prostor, kde mohou tato zásadní témata sdílet a otevřeně o nich diskutovat.

Mezi hosty konference Forum 2000 se objevily takové osobnosti jako Jeho Svatost dalajlama, Frederik Willem de Klerk, Bill Clinton, Oscar Arias Sánchez, Šimon Peres, Joseph Stiglitz, Širín Ebadi, Henry Kissinger, Sergej Kovaljov, Nicholas Winton, Madeleine Albright nebo Wole Soyinka.

Více informací na https://www.facebook.com/events/1001816729840353/

Mgr. Vondřich Petr
petr.vondrich@kraj-lbc.cz
485226308

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest