zámekDruhý týden v září probíhají v České republice Dny evropského dědictví. Lidé tak mají příležitost navštívit jinak nepřístupné památky. Jedná se o muzea, radnice, galerie, sakrární i technické budovy a také knihovny.

 

 

V souvislosti se Dny evropského dědictví jsou pořádány nejrůznější doprovodné akce, jako jsou přednášky, koncerty, městské slavnosti, ale i soutěže a další kulturní programy. V objektech, které jsou běžně přístupné veřejnosti a je v nich vybíráno vstupné, bývá v tyto dny nabízen speciální program (například zvláštní prohlídková trasa, koncert, výstava atp.). Desítky měst a obcí připravují komponované programy pro své občany i turisty.

V Libereci a jeho okolí se otevře 25 objektů. Akce začne dnes večer, historickou přednáškou k rodu Redernů a k Libereckému zámku. Právě tento objekt je jindy zcela nepřístupný. Lidé se do jeho prostor mohou podívat od děvíti ráno do pěti odpoledne. K vidění je zachovalá kaple, několik pokojů a ostatní prostory, které v minulosti patřily společnosti Skloexport. Velkým lákadlem je také liberecké podzemí-kryt civilní obrany pod Sokolovským náměstím. Zde mají naplánováno na sobotu celkem dvanáct prohlídek. K viděni budou dále interiéry Valdštějnský domků a Appeltův dům. Během soboty bude navíc na náměstí před Libereckou radnicí k vidění výstava autoveteránů.

K oslavám se tradičně přidává i Severočeské muzeum. Kromě probíhajících výstav a expozic se budete moci pokochat pohledem z jinak nepřístupné muzejní věže a nahlédnou do staré muzejní knihovny. Zde budou připraveny nejlepší kroniky kraje. Zábava je přichystaná i pro děti. Ty se mohou zapojit do výtvarných dílen.

muzeum

V sousedním Jablonci nad Nisou se otevře celkem 18 objektů. Za zmínku stojí kostel Nejsvětější Trojice, kaplička sv. Anny a své zákulisí otevřou i kina Radnice a Junior. Pro velký zájem bude i letos zpřístupněna Schneiderova vila se zahradou, kterou při loňské premiéře navštívily téměř čtyři stovky návštěvníků. Dále můžete navšívit klasické městské dominanty. Vydat se můžete také na rodinnou poznávací trasu zaměřenou na řemesla. Navíc, pokud se vám nebude chtít chodit pěšky, můžete využít historický autobus.

Programy oslav neleznete na webových stránkách zapojených měst a obcí.

sv. trojice

autor: Tereza Valchová

Pin It on Pinterest