policejní ředitel 1 (1)Krádeže zemědělské techniky a řada vloupání do zemědělských objektů. To jsou důvody, které v minulém týdnu přivedly na Frýdlantsko ředitele Krajského ředitelství Policie Libereckého kraje plk. Mgr. Vladislava Husáka. Osobně si přijel poslechnout informace o problémech s kriminalitou v této příhraniční oblasti. Schůzku s farmáři, kteří se musí s krádežemi a vloupáním nejčastěji potýkat, inicioval starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Setkání farmářů, krajského policejního ředitele a frýdlantského starosty proběhlo na farmě v Dolní Oldříši. „Záměrně jsem vybral to nejodlehlejší místo, které na Frýdlantsku je. Aby policejní ředitel zažil tu atmosféru tady. Právě místní farmář musel letos už čtyřikrát čelit vykradení objektů, potýkal se také s krádežemi zvířat. Není divu, že pocit bezpečí není u této rodiny v současné době příliš vysoký,“ podotkl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Farmář Jan Chytil, který farmu vlastní, situaci řešil vlastními silami. „Na okna jsme nechali dát mříže, do celého objektu jsme instalovali elektronické zabezpečení. Dochází k nám i hlídač. Nicméně neustále se potýkáme s tím, že se chce do areálu dostat někdo, kdo tu nemá co dělat. A to nám na klidu nepřidá,“ vypráví.

Dolní Oldříš

S poněkud odlišným problémem se pak svěřil další zemědělec z oblasti, předseda představenstva zemědělského družstva Grain a.s., Ing. Václav Kořínek. „Nám celá léta mizí zvířata, v poslední době ale dochází nejen u nás, ale i u dalších zemědělců v okolí také ke krádežím zemědělské techniky. Některé traktory prokazatelně končí v Polsku, jiné jsou zachyceny na hranici. Je tedy myslím zřejmé, že se na krádežích pachatelé z Polska buď podílí, nebo jsou přímo jejich prací,“ říká. Také Grain zabezpečil své zemědělské usedlosti, přesto krádežím úplně nezabrání.

Policejní ředitel Vladislav Husák si informace farmářů poslechl. „Nejsou pro mě novinkou, o problému vím. Nicméně je vždycky dobré si vyslechnout konkrétní poznatky přímo z místa,“ poznamenal.  S farmáři se dohodl na některých postupech, které by mohly situaci zlepšit. V první řadě jde o větší spolupráci s policií. „Místní policie by měla začít s obyvatelstvem intenzivněji komunikovat, užitečné bude vzájemné předání kontaktů a propojení. Tak, aby se mohl například farmář v Dolní Oldříši v případě nějakého podezření obrátit přímo na konkrétního policistu a zásah se zbytečně nezdržoval,“ uvedl příklad policejní ředitel.

Poukázal také na fakt, že k zabránění trestné činnosti stačí mnohdy jen častější přítomnost policie na místě. „Naše statistiky sice hovoří o tom, že v této oblasti došlo v posledních měsících ke zhruba sedmiprocentnímu poklesu nápadu trestné činnosti, nicméně to evidentně nekoresponduje s pocitem bezpečí místních. Doufám, že se ho podaří větší aktivitou policie v brzké době zase pozvednout,“ doplnil.

Oba farmáři si osobní setkání s Krajským ředitelem policie v Libereckém kraji pochvalovali. „Bylo velmi konstruktivní a přineslo některé vize a možnosti, které policie nabízí. Pevně věřím, že se je podaří uvést do praxe,“ poznamenal Jan Chytil. Přístup ředitele ocenil i Václav Kořínek. „Je dobré vědět, že v tom nejsme sami. Že se nemusíme spoléhat jen na sebe, ale že s námi policie cítí sounáležitost. A že se nám bude snažit vytvořit takové podmínky, abychom mohli pracovat a ne se jen neustále otáčet za sebe a hlídat,“ uzavřel.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest