Kdo_se_stane_Hvezdou_Severovychodu_Velke_finalove_hlasovani_odstartovalo._Z_dvacitky_vyvolenych_muzeSeverovýchodní Čechy – Na začátku jich bylo 200, teď už jich je jen 20. Právě tolik vzešlo finalistů z velké informační a popularizační roadshow Hvězdy Severovýchodu, s níž zástupci Regionální rady Severovýchod od května do září objížděli lokality v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji. Nyní se těchto dvacet projektů, k jejichž vzniku pomohly evropské peníze z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod, utká ve webovém hlasování o titul Hvězdy Severovýchodu.

Od května do září navštívil speciální karavan dvacet vytipovaných lokalit, kde bylo představeno vždy deset vybraných projektů, které v daném místě či blízkém okolí vznikly právě s podporou ROP Severovýchod. Lidé svými hlasy vybrali svého favorita a poslali ho tak do boje o titul Hvězdy Severovýchodu. V pondělí 14. září nastal den D a na speciální webové adrese www.hvezdyseverovychodu.cz bylo odstartováno velké finále. Svého favorita mohou lidé podpořit až do neděle 11. října, kdy o půlnoci bude hlasování ukončeno. „Přehoupli jsme se do druhé fáze celé akce. Pro jednotlivé účastníky bylo často velmi těžké vybrat ten nejpřínosnější, nejzajímavější anebo nejpovedenější projekt z jejich okolí. Každý máme to své nej stanovené jinak. Teď bychom rádi, aby lidé zhodnotili projekty v rámci celého našeho regionu,“ objasnil Martin Škeřík, vedoucí odboru technické pomoci Úřadu Regionální rady Severovýchod, který celou akci organizuje.

Do finále se probojovaly rozličné stavby. A nejen ty. Zástupce je možné najít téměř ze všech oblastí, které jsou v rámci ROP Severovýchod podporovány. „Během programového období, které odstartovalo v roce 2007, bylo prostřednictvím ROP Severovýchod podpořeno více než 700 projektů zaměřených na rozvoj obcí a měst, rekonstrukci a modernizaci silnic II. a III. třídy anebo na rozvoj cestovního ruchu či spolupráci škol s firmami. Tato akce je pro nás velmi zajímavou zpětnou vazbou. Ukazuje se, co lidé ve svém okolí považují za důležité,“ zdůraznila Lenka Vašátková, která je pověřena vedením Úřadu Regionální rady Severovýchod.

Každý, kdo se do hlasování zapojí, má šanci vyhrát zajímavou cenu. Pro pětici vylosovaných jsou připraveny herní konzole PlayStation 3, voděodolná kamera na přilbu, rodinný stan se dvěma ložnicemi, sportovní koloběžka a poukaz na nákup sportovního oblečení v hodnotě 5 000 korun. „Nechceme ale zůstat pouze u odměňování hlasujících. Nejde sice o žádnou soutěž, přesto bychom rádi poděkovali a ocenili také příjemce dotací u projektů, které skončí na prvních třech místech. Na slavnostním galavečeru, kde budou vyhlášeny výsledky celé roadshow, jim předáme pamětní plakety a rovněž zde bude promítán speciálně vytvořený film o těchto vítězích a dalších finalistech,“ doplnila Lenka Vašátková.

Galavečer nazvaný ROPFÓRUM 2015 se uskuteční 23. listopadu ve Filharmonii Hradec Králové.

Přehled finalistů:

Navštívená lokalita

Projekt postupující do finále

Hradec Králové

Revitalizace Šimkových sadů v Hradci Králové

Dvůr Králové nad Labem

Kuks – Braunův kraj

Semily

Revitalizace centra města Semily

Hořice

Hořice – město bez bariér

Pardubice

Park Na Špici Pardubice

Turnov

Modernizace Panochovy nemocnice v Turnově

Jičín

Rekonstrukce koupaliště Kníže v Jičíně

Hlinsko

Revitalizace památkové rezervace lidové architektury Betlém Hlinsko

Frýdlant

Rekonstrukce náměstí T. G. Masaryka ve Frýdlantu

Liberec

Pavilon leknínů Botanické zahrady Liberec

Trutnov

Společenské centrum Trutnovska – UFFO

Letohrad

Cyklostezka Žamberk – Letohrad

Jablonec nad Nisou

Magnetická rezonance Nemocnice Jablonec nad Nisou

Náchod

Odjezdová stání autobusového nádraží v Náchodě

Polička

Regenerace Palackého náměstí v Poličce

Rychnov nad Kněžnou

Sportovní a relaxační centrum v Rychnově nad Kněžnou

Česká Lípa

Cyklostezka Varhany – III. etapa

Chrudim

Rekreační lesy Podhůra u Slatiňan

Svitavy

Svitavský stadion

Ústí nad Orlicí

Vybavení kardiologie v Orlickoústecké nemocnici

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest