Marian Jurečka 2Ministr zemědělství Marian Jurečka zavítal v pondělí 21. září 2015 do Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu. Jeho návštěva je první ministerskou v historii školy. Na programu měl jednání s vedením školy, ukázku dovedností žáků nebo besedu se studenty. Ministra přivítal během návštěvy i starosta Frýdlantu a bývalý ředitel školy Dan Ramzer.

„Pan ministr navštěvuje postupně jednotlivé kraje a součástí jeho návštěv je vždy i prohlídka zemědělské školy. V Libereckém kraji je ta naše jediná, takže volba byla jasná,“ vysvětlila ředitelka Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant Alena Dvořáková. Po úvodním setkání s vedením školy, starostou Frýdlantu Danem Ramzerem, radním Libereckého kraje pro resort zemědělství Josefem Jadrným a předsedou Mikroregionu Frýdlantsko Vladimírem Stříbrným měl ministr Marian Jurečka na programu ukázku dovedností žáků školy. „Lesní mechanizátoři předvedli odvětvování, zahradníci například práci s malými pojízdnými traktůrky, opraváři zemědělských strojů pak montáž a demontáž pneumatik. Um dalších oborů, jako je řezník – uzenář nebo pekař mohl pan ministr posoudit na vlastní chuťové buňky už během úvodní části návštěvy,“ doplnila ředitelka školy. Podobně jako práci kuchařů – číšníků, kteří připravili a servírovali oběd.

Během návštěvy došlo i na besedu se zhruba šesti desítkami žáků.

Ministr zemědělství se ptal na chod školy, zájem o jednotlivé obory a třeba i na školní statek. „Bylo patrné, že budoucnost zemědělského vzdělávání není ministru Jurečkovi lhostejná. Nabídl proto Libereckému kraji i škole projekt, který umožní investice do technického zázemí zemědělských oborů. Konkrétně u nás by se mohlo žádat o peníze na rozvoj školního statku. Jsem zvědavý, jak se k tomu Liberecký kraj a škola postaví. Věřím totiž, že je to věc, která může škole pomoci při náboru studentů,“ dodal starosta Dan Ramzer s tím, že zemědělské vzdělávání má na Frýdlantsku tradici od 19. století, ve které by se mělo s určitou vizí pokračovat.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest