V neděli 4. října 2015 ráno zasahovala v Novém Městě pod Smrkem záchranná služba. Pro pacientku stěžující si na dušnost přiletěla helikoptéra.

Sanitky z frýdlantské nemocnice nyní vozí pacienty na akutní příjem do Liberce, čímž se doba dojezdu až dvojnásobně prodlužuje. Aby bylo možné stihnout dorazit k pacientovi do zákonem stanovených 20 minut, k případům často vylétá helikoptéra. K podezření na infarkt tentokrát kolem deváté hodiny ranní přistávala v Novém Městě pod Smrkem na hřišti u Základní školy speciální v ulici Textilanská. Aby se důchodkyni dostalo pomoci co nejdříve, doktora z frýdlantské nemocnice přivezli přímo k pacientce policisté. Ti ji pak převezli k helikoptéře, kde ji záchranáři naložili na nosítka a transportovali do Liberce.

U místa přistání se rychle sešli obyvatelé přilehlých řadových domků. Od pilota helikoptéry se v mezičase při čekání na přívoz pacientky dozvěděli, že letecky je možné paní dopravit do liberecké nemocnice už za 9 minut. Do Prahy doletí z Liberce přibližně za dalších 25 min. Šance na záchranu života při akutních stavech ohrožujících život se tak výrazně zvyšuje. Konkrétně u infarktů a mrtvic záleží na každé minutě. Tentokrát se podle předběžných informací rychlým zásahem podařilo předejít nejhoršímu.

Kateřina Mauerová

PPP_7719_222

Fotogalerie

[RPP id=63443]

Video

[hdvideo id=18]

Pin It on Pinterest