a8e80f5539fda3cfcc7ab42f76c04110_XLDobrý den,

možná jste sledovali téma “aleje”, které v posledních dvou měsících rozvířilo hladinu veřejného mínění. Nakonec skončilo smírem, čtyři z pěti alejí zůstanou zachovány a pracovní skupina už pouze doladí vhodná místa pro výsadby a začne s dlouhodobou prací ve smyslu koncepční péče o aleje na Frýdlantsku. Pracovní skupina prokázala, že je schopná porozumění a spolupráce. A tak bychom rádi využili tohoto příznivého rozpoložení k tomu, aby ani poslední téma nás nerozdělovalo, ale spojovalo. Už začátkem září byla na titul “Alej roku” nominována “Kočárová alej” mezi Raspenavou a Krásným Lesem. Tehdy to bylo v burcující atmosféře snahy o záchranu alejí (avšak text na tom webu v průběhu soutěže bohužel měnit nelze). Nyní už víme, že právě tato jediná alej zachována nebude. A tak bychom chtěli hlasování přeměnit z burcujícího na důstojné a pietní. Chtěli bychom se s touto starou alejí rozloučit, vzdát jí úctu a poděkovat jí za tu dobu, kdy s námi byla. Nechceme, aby odešla jen tak, bez povšimnutí a zároveň nechceme, aby to byl prostor pro nějaké obviňování. Prostě víme, že za současných finančních a majetkových poměrů ji nebylo možné zachránit a bereme to jako fakt. Je to smutné, ale nutné.

Její případné vítězství by znamenalo opravdu důstojné poděkování této historické aleji. Proto Vás prosíme o hlas do zmíněné soutěže i o to, abyste případně dopis v příloze s prosbou o hlas rozeslali i svým přátelům. Aby to byla skutečně věc nás všech na Frýdlantsku a Liberecku, ať už jsme na začátku měli názor na její setrvání jakýkoliv. Dnes už všichni víme, že je krásná, ale zůstat tu nemůže. Hlasovat je možné do 15. 11. zde.

Ať už zvítězí či nikoliv, chceme pro ni uspořádat i rozloučení přímo na místě. Samozřejmě nikoliv ve formě protestu či burcování, ale skutečně nekonfliktní pietní rozloučení s vědomím brzkého sázení aleje nové.

Fotografie: Alej roku 2015

Zdroj: Zbyněk Vlk

Pin It on Pinterest