0001

Starosta Žitavy pozdravil účastníky konference

Technická univerzita v Liberci – Nakládání s odpady, zabezpečení stávajících skládek a především následná péče o uzavřené sládky, rekultivace krajiny a využití ploch a zdrojů. To bylo téma v pořadí již jedenáctého ročníku Skládkového workshopu, který ve dnech 5. a 6. listopadu pořádala naše univerzita společně s Hochschule Zittau/Görlitz. Účastníky konference přišel pozdravit i starosta Žitavy Thomas Zenker.

Letošního workshopu se zúčastnila téměř stovka odborníků. Byli mezi nimi akademičtí pracovníci, odborníci zabývajíc se legislativou a už tradičně přijeli také zástupci odpadářských firem, které v budoucnu mohou ještě více přispět k realizaci závěrů výzkumných úkolů.

Jak připomněl v zaslané zdravici rektor TUL Zdeněk Kůs, bude se na základě směrnic Evropské unie zmenšovat prostor pro ukládání odpadů a bude také sílit tlak na využití odpadů jako surovinového zdroje. „Česká republika, stejně jako Německo mohou zřejmě očekávat problémy s plněním takto nastavených cílů  a jistě se objeví témata vybízející ke společnému řešení. Například jak redukovat odpady v průmyslové výrobě a hledání efektivních technologií k novému využívání odpadů. Řešení problémů v odpadovém hospodářství je velkou výzvou pro odborníky napříč mnoha obory. Možná by také stálo za to postupovat společně i ve výchově směrem k ekologii a udržitelnosti životního prostředí,“ vzkázal účastníkům workshopu profesor Kůs.

Více se dočtete zde.

Zdroj: TUL

Pin It on Pinterest