20151113205901608Nevíte, kam poslat vaše dítě na studia? Chcete mu zaručit skvělou kariéru a zároveň ho nechcete nutit do sáhodlouhých studií? I to je možné. Skvělou budoucnost totiž nezaručí jen vysoké školy. Ve většině případů se daleko lépe se uživí řemeslníci.

S rozvojem soukromých vysokých škol má dnes k titulu přístup kdekdo. I ti, kteří o titul ani nestojí a i ti, které studium nebaví. Rodiče však mají často klapky na očích a nutí své ratolesti na vysokou školu, a to i přesto, že její dokončení dobře ohodnocenou práci určitě nezaručuje. Na základě zkušeností jistě uznáte, jak těžké je někdy najít kvalitního zámečníka, klempíře, kuchaře či řezníka. A stejně tak sami jistě uznáte, že za to, aby dotyčný člověk odvedl skvělou práci, rádi zaplatíte a ke konkurenci již nepůjdete.

Naneštěstí různé velkoobchodní sítě dnes nabízí poměrně levně různý sortiment služeb. S tím však souvisí i nekompetentní personál a nízká kvalita odvedené práce. Díky směšně nízkým cenám však vládne obecné přesvědčení, že řemeslo již není zdaleka tak ceněné jako dříve. Opak je však pravdou. Každý zákazník, který utrpí několik újem na psychickém zdraví díky nevyškolenému personálu, daleko radši vyhledá profesionála z oboru a klidně i připlatíte.

Jedním z oborů, po kterých v posledních letech stoupá poptávka, je i řeznictví. Kvalitního řezníka, který se vyzná, však abyste pohledali. Jedním z míst, kde se věnují výuce a přípravě budoucích řezníků-profesionálů je například Střední odborné učiliště potravinářské v Písnici, které kromě oborů kuchaře a kuchaře-číšníka každoročně otevírá i obor řezník.

Učiliště, ač jsou mnohdy podceňovaná, jsou však pro budoucí uplatnění studentů, nejefektivnější. Výuka se zde totiž pravidelně střídá s praxí, která probíhá v různých provozech masné výroby a zpracování masa. Student tak přijde do kontaktu s praxí již od prvního ročníku. Navíc získá mnoho kontaktů a po dosažení výučního listu není shánění práce noční můrou jako pro většinu kvalifikovaných avšak praxí netknutých vysokoškoláků. “Obě části výuky jsou doplňovány besedami a semináři s odbornou tematikou. Dětem se intenzivně věnujeme a vychováváme z nich šikovné profesionály. Jezdíme též na kulinářské festivaly a účastníme se dalších akcí. Žáci mají výměnnou zahraniční praxi v Německu. Snažíme se, aby drželi krok s dobou a znali nejnovější trendy ve svých oborech,” dodává zástupkyně ředitelky SOU Písnice Daniela Řepásková.

Nevíte-li tedy stále, kterým směrem dítě popostrčit, možná začněte přemýšlet o jednom z gastronomických oborů, ve kterých je poměrně vysoká uplatnitelnost. Možná se budete muset vzdát snu o právnickém či doktorském vzdělání, na druhou stranu však dáte dítěti možnost volby a šanci zařídit si budoucnost podle svého.

Autor / zdroj: Vincenc Michalička

Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest