O víkendu nám začíná advent a tak si musíme připustit, že Vánoce jsou tu. A na vás je, vytvořit doma tu správnou atmosféru. Svíčky, ozdoby, třpytivé blbůstky a hlavně cukroví. Teď je ten pravý čas zapnout troubu.

S kolika druhy cukroví jste se rozhodli letos potěšit své blízké? I letos u nás vedou vanilkové rohlíčky. Jsou rychle, chutné a do sbírky sladkostí prostě patří. Stejně tak, jako plněné ořechy nebo linecké s marmeládou. Pokud ale chcete letošnímu pečení dodat šťávu a trochu se vyřádit. Máme pro vás pár tipů.

Rafaelo

cukroví 7

Rafaelo je nepečené cukroví, které velmi připomíná to z obchodu. Stačí ho jen vyzkoušet. Potřebujete trochu kokosu, mandlí, Salka a dobrota je na stole. Kuličky jsou rychle hotové, takže ideální, pokud nestíháte.

Kávová zrna

cukroví 6

Pokud bez kávy nedáte ani ránu, tak kávová zrna jsou pro vás to pravé cukroví. Na tohle nepečené cukroví potřebujete jen hrstku ingrediencí. Cukr, máslo, kakao. Trochu rumu a čokolády na polevu. A to nejdůležitější- mletou kávu.

Retro sušenky Pasiáns

cukroví 8

Pokud se chcete vrátit o pár desítek let zpátky v čase. Zkuste tohle cukroví. Na tuhle pochoutku vám stačí potraviny, které máte běžně doma. Mouka, med, máslo a samozřejmě čokoláda. Po typickou vůni se používá i hřebíček a citrónová kůra.

Jde to i zdravě!

Jestli vás hryže svědomí při každém gramu cukru, který přidáváte do misky s těstem, věřte, že můžete vyzkoušet i zdravou variantu a pochutnat si téměř bez výčitek.

Klasické cukroví, které známe, obsahuje hlavně cukr a mouku. to jsou naprosto nezdravé suroviny. Když to završíme nějakým pseudotukem na pečení, co jsme viděli v reklamě, začíná to být ještě vážnější! Vám je možná hej, ale věřte, že vašim střevům nikoliv. Pomalu a jistě jim škodíte a jednou vám to dají najevo. Mnohem lepší je použít kokosový tuk (i na pečení), případně bio máslo (pro tvorbu za studena) či ořechová másla.

Máme pro vás pár nápadů na zdravé cukroví bez použití obilovin.

Čokoládové kuličky s ovocem

cukroví 2

Ingredience:
80 g mletých mandlí
100 g vypeckovaných datlí
100 g nesířeného sušeného ovoce (meruňky, višně, třešně)
kůra z poloviny pomeranče a poloviny citronu + trocha šťávy
½ lžičky mleté skořice
1 lžička perníkového koření
1 lžička vanilkového prášku z vanilkového lusku (popřípadě vanilkový extrakt)
2 lžičky jablečné vlákniny

Čokoládová poleva:
50 g kakaového másla
3 lžíce kakaového prášku
25 ml kokosového mléka
(pokud chcete osladit, přidejte trochu javorového sirupu)

Sušené ovoce nakrájíme na kousky a vložíme alespoň na 5 minut do vody, aby trochu nabobtnalo. Mezitím nameleme mandle a nastrouháme citronovou a pomerančovou kůru z bio citrusů (lze koupit již i připravená bio kůra v DM drogerii). Změklé sušené ovoce rozmixujeme, poté smícháme s dalšími ingrediencemi a vytvoříme těsto. Necháme ho chvíli odpočinout a připravíme čokoládovou polevu. Na vodní lázni rozehřejeme kakaové máslo, metličkou přimícháme 3 lžíce kakaa, odstavíme ze sporáku a přimícháme 25ml kokosového mléka. Vyjmeme těsto z lednice, vytvoříme stejnoměrné kuličky a ty poté namáčíme v čokoládě (nebo poléváme polevou na připravené mřížce). Necháme ztuhnout v chladu a můžeme servírovat.

Mrkvovo-jablkové kuličky v citrónové polevě

cukroví 1

Ingredience:
Kuličky:
120 g mrkve
145 g jablek
3 lžičky oříškového másla (např. mandlové)
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky citrónové šťávy

2 lžičky šťávy z mrkve a jablka
1/2 hrnku namletého kokosu
50 g mletých mandlí
špetka muškátového oříšku
1 lžička skořice

Poleva:
80 g kokosového másla („coconut cream“)
50 g kokosového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička javorového sirupu
trocha citronové šťávy (s tou opatrně, poleva po přidání houstne)

Postup:
Na jemném struhadle nastrouháme mrkev a jablko zbavené slupky. Důkladně je vymačkáme, abychom se zbavili šťávy. Následně přidáme ořechové máslo, vanilkový extrakt, citrónovou šťávu, trochu šťávy z mrkve a jablka, kokos, mandle a koření. Všechny suroviny můžeme krátce promixovat a pomocí rukou tvoříme kuličky. Ty umístíme do nádoby vhodné do mrazáku a dáme asi na hodinu mrazit.

Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme kokosové máslo s olejem. Přidáme vanilkový extrakt, javorový sirup, citrónovou šťávu a v polevě máčíme kuličky.

Zázvorové sušenky

cukroví 4

Ingredience:
110 g mletého kokosu
75 g mletých mandlí
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů (vinného kamene) či 1 lžička jedlé sody
4 lžičky akátového medu
3 lžičky mletého sušeného zázvoru
1 lžička skořice
špetka mletého kardamonu
špetka soli
1 vejce + 1 žloutek
3 lžíce kokosového oleje (rozehřátého)
2 lžičky jablečné vlákniny

Postup:
Všechny ingredience společně smícháme a vytvoříme těsto. Z těsta tvoříme kuličky, které rovnoměrně skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Kuličky poté pomocí vidličky rozplácneme a vytvoříme malé sušenky s vroubky. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme do zlatova.

cukroví 5Cukroví: pro lidi ano, pro zvířata ne!

Cukroví a Vánoce k sobě patří jako práva a levá bota. Nezapomeňte ale, že vaši mazlíčci si tuhle dobrotu s vámi dopřávat nemohou. Velký přísun cukru je pro ně škodlivý. Pro člověka sice také, ale když dáte yorkšírovi jeden rohlíček, v porovnání s vaší hmotností to je, jako kdyby jich snědl celý pytel. Navíc, některé ingredience jsou pro psy i toxické, jako například čokoláda, rozinky nebo některé ořechy. Pokud chcete uspokojit smutná psí očka, dopřejte jim cukroví, které jim neublíží.

Ovesné medové kuličky

Ingredience:

50 gramů nastrouhané mrkve
50 gramů jemně nakrájené brokolice
2 hrnky ovesných vloček
3 lžíce oleje
4 lžíce vody
1 lžíce tekutého medu
2-3 lžíce tvarohu

Postup:

Všechny suroviny smíchejte – tvaroh a vodu přidávejte po částech, těsto nesmí být příliš tekuté, jinak z něj nebude možné tvarovat kuličky. Dejte na půl hodiny odležet do lednice. Z těsta vytvořte kuličky a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte při 180°C asi 10 minut. Cukroví vydrží v uzavřené nádobě bez problémů měsíc.

Jablečné kroužky

Ingredience:

2 šálky celozrnné mouky

1 šálek žitné mouky

1 šálek nastrouhaných jablek

1 šlehané vajíčko

3 lžíce rostlinného oleje, lžička jedlé sody

1/2 šálku vody (v případě potřeby přidávat další)

1/4 šálku jablečného džusu

Postup:
Troubu předehřejeme na 220 °C. Ve velké míse smícháme obě mouky a sodu. Přidáme postupně vejce, strouhaná jablka, olej, džus a vodu. Vymícháme tekutější těsto. To dáme do cukrářského kornoutu a na pečící papír vytvoříme kroužky. Pečeme v předehřáté troubě 10 až 15 minut. Troubu vypneme a necháme postupně vychladnout. Skladujeme v suchu, ve vlhkotěsné misce.

Lososové sušenky
Ingredience:
250 g lososa, pár stroužků česneku, 5 vajec, 500 g ovesných vloček

Postup:
Lososa a česnek umeleme nebo rozmixujeme, přidáme vejce a vločky a dobře promícháme. Směs vylijeme na plech vyloženým pečícím papírem a pečeme dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme na malé kousky a skladujeme v ledničce.

Pokud máte v zásobě další skvělé recepty, napište nám a my se s vámi o ně podělíme. Přejeme dobrou chuť a veselé Vánoce.

použité zdroje: rungo.cz, toprecepty.cz

 

Pin It on Pinterest