autobus 1S dobrou zprávou pro obyvatele odlehlejších částí Frýdlantu přichází vedení města. Příměstská autobusová linka, která vozila cestující od září v tříměsíčním zkušebním provozu, totiž zůstává. Jezdit bude i nadále a na její trase přibude nová zastávka v Kodešově ulici u bývalé samoobsluhy.

„Během tříměsíčního provozu se ukázalo, že je linka využívaná, denně sveze v průměru 15 lidí. Zájem o ní dokonce stoupá. Město Frýdlant se proto rozhodlo linku i nadále provozovat, přičemž nově bude zapojena do integrovaného dopravního systému IDOL,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Novinkou na lince, která začne platit 13. 12. 2015 spolu s novými jízdními řády, bude zastávka v Kodešově ulici. „To je poměrně dlouhá ulice vedoucí z centra města ke hřbitovu. O zastavování v ní byl zájem,“ podotýká místostarosta. Zřízení nové zastávky není jedinou reakcí Frýdlantu na připomínky a požadavky obyvatel související s příměstskou linkou. Hlavně lidé z Údolí si stěžovali, že autobus nemohou využívat děti k dopravě do školy, jezdí totiž až po osmé hodině ranní. „Těch hlasů pro svoz dětí z Údolí bylo poměrně dost. Nicméně zelený autobus příměstské dopravy neměl možnost dříve na trasu vyrazit. Domluvili jsme se proto s Koridem LK, že přes Údolí bude nově jezdit autobus svážející školní děti z Bulovky do Frýdlantu. Stavět tam bude kolem půl osmé,“ upřesňuje Jiří Stodůlka.

Příměstský autobus čeká od půlky prosince ještě jedna změna. Začne totiž jezdit po trase, která byla naplánována, ale kvůli uzavírkám ve městě nemohla být dodržována. „To znamená, že pokaždé projede pomyslnou osmičku – ráno od nádraží ČD přes Větrov, Hág u Koruny, pak zpátky pod zámkem na autobusové nádraží, dále pak přes nádraží ČD kolem nemocnice, přes Údolí, kolem hřbitova a opět na autobusové nádraží. Odpoledne pak opačným směrem,“ dodává místostarosta Frýdlantu.

Co se naopak zatím měnit nebude, je počet jízd zeleného mikrobusu příměstské dopravy. „Bude i nadále jezdit dvakrát denně. V případě, že se ale bude zájem o něj neustále zvyšovat, bude město o zavedení třetího času uvažovat. Pak by také na provoz autobusu, který od prosince přijde Frýdlant na zhruba 15 tisíc korun měsíčně, začalo hledat další finanční prostředky,“ uzavírá Jiří Stodůlka.

Nové jízdní řády příměstské linky (602) najdete zde, linky pro svoz dětí do školy Bulovka – Frýdlant (661) také zde.

Jízdné zůstává stejné, dospělí zaplatí 10 Kč, děti 5 Kč a majitelé průkazů ZTP, ZTP/P 2 Kč. Vlastníci Opuscard mají slevu. Dospělí cestují za 9 Kč, děti za 4 Kč a cena pro vlastníky průkazů ZTP, ZTP/P zůstává stejná, tedy 2 Kč.

V souvislosti s novými jízdními řády autobusů upozorňuje město Frýdlant i na další novinku, kterou je nová zastávka v Kodešově ulici na trase autobusu z Andělky přes Višňovou do Frýdlantu. Tato linka jezdí pouze ve středu a nově na ní bude od 16. 12. 2015 autobus zastavovat i ve Frýdlantu a to v tyto časy: 11.35 – Frýdlant, Kodešova, 11.38 – Frýdlant, železniční stanice, 11.40 – Frýdlant, autobusové nádraží a 11.42 – Frýdlant, nemocnice.

autobus 2

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest