014Na silnicích Libereckého kraje můžete v těchto dnech potkat hasiče se zcela novými cisternami, které jsou vybaveny zařízením pro řezání vodním paprskem. Jde o cisternové automobilové stříkačky s označením CAS 20/4000/240-S2T. Zatím vozy nebyly zařazeny do výjezdu, neboť najíždějí potřebný počet kilometrů. Zároveň musejí všichni strojníci projít speciální odbornou přípravou na zařízení CCS Cobra.

Vozy získal Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje hned čtyři, a to prostřednictvím MV-GŘ HZS ČR, z Integrovaného operačního programu “Šance pro Váš rozvoj”. Kupní cena jedné cisterny byla 8.439.750,- včetně DPH.

Vozy byly rozmístěny na všechny územní odbory HZS LK, takže cisterny našly svá místa v garážích na stanici v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Semilech.

Cisterna je postavena na podvozku Tatra 815 Terra R55 s naftovým přeplňovaným osmiválcem o výkonu 325 kW. Použito je automatizované řazení Norgren. Vozidlo je ve standardní výbavě – CAS-T, v levém zadním boxu je doplněno zařízením pro řezání vodním paprskem s možností přimísení abraziva CCS Cobra C 360 HLS Kit. Zařízení je určené pro řezání stavebních konstrukcí a materiálů jako zdivo, beton, ocel, sklo, pryž nebo dřevo.

Foto: HZS LK, por. Mgr. Zdenka Štrauchová

Autor: por. Mgr. Zdenka Štrauchová

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: HZS LK

Pin It on Pinterest